Foto: Canva
De uienprijzen dalen niet verder. Het zijn veelal handelaren of verwerkers die de uien doorverkopen, want telers zijn niet zoveel meer aan de markt.
Typerend voor dit seizoen is dat een partij uien meerdere eigenaren heeft, want degene die aardig uien hebben ingekocht verkopen vaak ook door. Er wordt momenteel grofweg € 60 tot € 70 per 100 kilo verhandeld; veel transacties worden overigens niet gedaan. De telersprijs is behoorlijk gezakt ten opzichte van de euro die eind februari werd betaald op de boer. Uien die bruto voor netto op de boer zijn gekocht voor een euro kunnen best in de papieren lopen. En als daar nog 10% tarra vanaf moet, kunnen de kosten snel oplopen.
Telers bieden niet makkelijk op het huidige prijsniveau de uien aan. En dat maakt dat de prijzen gevoelsmatig aantrekken. Er zijn bepaalde Europese bestemmingen waar voor goede kwaliteit deze week meer voor de uien kan worden gevraagd. Dat maakt dat de gemiddelde baalprijzen niet meer dalen. Na het paasweekend is de vraag helaas niet extra op gang gekomen. Orders druppelen bij verwerkers en sorteerders een beetje door zoals het in de weken voor Pasen ook heeft gedaan.
Prijsniveau Nederlandse uien te hoog
Overzees wordt er niets gedaan qua afzet. Het prijsniveau van de Nederlandse uien is te hoog om naar bijvoorbeeld Afrikaanse landen te verschepen. Zo zijn Chinese uien nu goedkoper om daar aan de markt te brengen.
De kwaliteit van de uien is over het algemeen goed. En partijen uien die wat gaan werken in de schuur kunnen prima op tijd in de markt worden weggezet. Dus daar zijn geen zorgen over bij verwerkers.
Qua inzaaiwerk is er afgelopen periode niet veel gedaan door de nattigheid. De weersvoorspellingen voor de komende weken lijken goed. Als het mooi weer blijft, dan kan er ineens veel worden gedaan. Het is uiteindelijk afwachten hoe het verloopt, want de natuur moet meewerken.
Prognose: stabiel tot hogere prijzen.
Prijsinformatie over uien vind je op FoodAgribusiness.nl/markt