Telers met droge aardappelen terughoudender

29-11-2019 | |
Foto: Koos Groenewold -
Foto: Koos Groenewold

PotatoNL noteerde deze week voor frites categorie 1 € 0,50 hoger op € 12,50 tot € 15,50 per 100 kilo.

Ook voor categorie 2 werd € 0,50 hoger genoteerd op € 16,50 tot € 18,50. Verder droogt de af land periode wat op. Hierdoor loopt het aanbod terug en daarmee vloeit de oogstdruk van de markt. Het Belgische Belgapom noteert 29 november gelijk voor de verschillende fritesgeschikte rassen (Bintje, Challenger en Fontane) op € 12,50. Verschil met de Nederlandse beurs is dat in Nederland ook de telers aan de tafel zitten.

Lees verder onder de grafiek.

Opwaartse druk voelbaar

De aardappelmarkt is positief gestemd. Er gaan redelijk wat aardappelen de grens over. Ook tafelaardappelprijzen staan stevig door de goede vraag. Opwaartse druk is van verschillende kanten voelbaar. Oost-Europa blijft aardappelen vragen en het zuiden van Europa wordt vanuit Frankrijk bediend. Verder kan het Verenigd Koninkrijk later dit seizoen meer aan de markt komen. De oogst valt ook daar tegen door de nattigheid. Het aardappelschap AHDB Potatoes schat de aardappelproductie voorlopig op 5,1 miljoen ton met de kanttekening dat rond 12 november nog 11% aardappelen in de grond zaten. Het is onduidelijk hoeveel daarvan wordt geoogst. Omdat veel aardappelen nat zijn is het de vraag hoe de aardappelen in de bewaring blijven. Er wordt gevreesd voor rot.

Lees verder onder de tweet.

Mindere versus goede partijen

In Nederland kan de bandbreedte van de aardappelnoteringen verder uit elkaar gaan lopen is de verwachting. Aan de ene kant omdat hier en daar rot en blauw voorkomt in de aardappelen. De industrie wil alle klanten wel bedienen. Telers met mindere partijen zijn blij als de aardappelen kunnen worden afgezet, ook al is het voor een iets lagere prijs. Aan de andere kant is de vraag naar droge aardappelen goed. Telers met goede droge aardappelen worden dan ook iets terughoudender met verkopen.

Prognose: stabiel tot hogere prijzen.

Uitgebreide marktinformatie over aardappelprijzen vind je op FoodAgribusiness.nl/markt

Smale
Annet Smale Redacteur
Meer over


Beheer