Telers verkopen uien met huidige prijs niet zomaar

13-01 | |
Foto: Bert Jansen
Foto: Bert Jansen

Telers die de uien begin december niet verkochten voor € 10 laten ze nu ook niet zomaar los.

De telersprijzen komen deze week niet van hun plek. De beurs in Emmeloord noteert voor gele zaaiuien 30% grof en 60% grof onveranderd op € 9 tot € 10 per 100 kilo. De meeste telers gaven afgelopen week niet thuis als verkopers op het erf stonden. Telers die de uien begin december niet verkochten voor € 10 laten de uien nu ook niet zomaar los. Er is te weinig verandering in de markt om de uien nu ineens wel te verkopen.

Baalprijzen

Kopers van uien stellen zich over het algemeen afwachtend op, omdat er druk op de baalprijs staat. Sommige verwerkers hebben geslonken voorraden aangevuld en daardoor gekocht voor dagprijs of meer. De gemiddelde baalprijs ligt tussen € 14 en € 15 per 100 kilo. Voor supers (grove uien maatsortering 80 millimeter plus) wordt gemiddeld een euro meer betaald in de baal.

Senegal van de markt

De afzet van gele uien is door het wegvallen van exportbestemming Senegal een stuk rustiger. Vorige week is de laatste conventionele boot met uien uit de haven vertrokken. Elk jaar sluit Senegal in januari de grens voor importuien om zo de binnenlandse teelt te beschermen. De andere bestemmingen, zoals Engeland en Ivoorkust, blijven prima aan de markt. Doordat de sorteercapaciteit wel beschikbaar blijft, voelt het rustig aan en hebben verwerkers en sorteerders meer tijd om de huidige orders te verwerken.

Voor rode uien loopt de afzet in hetzelfde tempo door. Er was afgelopen weken iets meer vraag naar grove rode uien vanuit Ierland. Voor rode zaaiuien 60% grof wordt deze week € 1 hoger genoteerd op € 21 tot € 25 per 100 kilo.

Meer focus op kwaliteit

De kwaliteit van de uien is over het algemeen goed. Een deel van de mindere partijen is opgeruimd naar Polen. Fusarium en kiem zijn wel problemen om goed in de gaten te houden. In de tweede helft van het afzetseizoen ligt de lat voor de kwaliteit van de uien iets hoger dan in het eerste gedeelte. Dat komt omdat de Europese markt ongeveer vanaf eind februari, begin maart meer uien gaat vragen. En kleur en kwaliteit is voor de Europese afzetmarkt meer van belang dan bijvoorbeeld voor uien die naar Afrikaanse landen gaan.

Prognose: rustige stemming.

Prijsinformatie over uien vind je op FoodAgribusiness.nl/markt

Smale
Annet Smale Redacteur
Meer overBeheer