Doorgaan naar artikel

Telersprijs uien onder druk, baalprijzen wisselend

Foto: Ruud Ploeg premium

Foto: Ruud Ploeg

Het is niet heel druk met aankopen en telersprijzen staan licht onder druk. De bestemmingen waar uien naartoe gaan blijven vrijwel hetzelfde, namelijk veelal Europa.

Sorteerders die uien aan supermarkten leveren hebben voor het paasweekend nog even een tandje bijgezet. Voor de rest kabbelt de uienhandel wisselvallig door.

Wisselende prijzen voor middelmaat uien

Wat betreft de baalprijzen zijn er grote verschillen waar te nemen. Grovere maten uien zijn nog wel goed aan de prijs: zo’n € 80 tot € 90 per 100 kilo in de baal, maar voor de middelmaat uien wordt zeer wisselend betaald. Zo zijn uien in de maatsortering 50/70 voor € 70 per 100 kilo in de baal verkocht, maar ook voor ruim € 80. De afzet van middelmaat uien die richting de retail gaan, loopt wel door. Verwerkers die niet aan de supermarkten leveren, blijven juist met overschot zitten. Het lijken haast twee verschillende markten voor die ene maatsortering.

Na het paasweekend zal opnieuw de balans worden opgemaakt. Het is dan de vraag of even pas op de plaats moet worden gemaakt of dat de afzet rustig aan doorloopt.

Lastige inschatting voorraden

Inschatten hoe de voorraden voor de rest van het seizoen erbij liggen, is heel lastig. Het is erg onduidelijk hoeveel uien bij speculanten zitten. De ene verwerker geeft aan dat er gevoelsmatig niet veel product beschikbaar is. Een andere denkt dat het einde van het seizoen wel gehaald wordt met de voorraad. Er worden wel schattingen gemaakt, maar het blijft gissen.

Het zaaiwerk is rustig. Telers hebben wel wat gezaaid, maar in de Flevopolder en het zuidwesten is het nog te nat. In het noorden is het een stuk droger. Het is begin april, dus het kan nog alle kanten op. Uientelers maken zich nog niet te druk, al willen ze wel graag aan de slag.

Prognose: dalende tot stabiele prijzen.

Prijsinformatie over uien vind je op FoodAgribusiness.nl/markt

Beheer
WP Admin