Telersprijs uien stijgt naar € 37 per 100 kilo

24-11 | |
Uientelers willen onder € 35 geen zaken meer doen voor directe levering. - Foto: Peter Roek
Uientelers willen onder € 35 geen zaken meer doen voor directe levering. - Foto: Peter Roek

De telersprijs voor uien stijgt met euro’s en de baalprijs volgt met 50 cent.

De noteringen voor uien stegen begin deze week op de telersbeurs in Goes en beurs Middenmeer naar € 35 per 100 kilo aan de bovenkant voor gele zaaiuien 60% grof. De beurs in Emmeloord zet donderdag 24 november € 37 op het bord. Alleen in 2018, toen de opbrengsten laag waren door een droge zomer, lag de uienprijs op een hoger niveau.

Telersprijzen uien stijgen flink

Telers willen onder € 35 geen zaken meer doen voor directe levering. De prijzen voor uien levering in december en het nieuwe jaar liggen al op € 40. Verwerkers willen de beste partijen vastleggen, want fusarium komt overal voor. Er ligt ook een bodem in de markt doordat mindere uien naar Polen gaan voor maximaal € 25.

Telersprijzen zijn de afgelopen weken flink gestegen. De baalprijs maakt nog niet zulke stappen omhoog. Die ligt gemiddeld rond € 36 tot € 37. Vooruitkijkend zou de koers voor december zeker naar € 40 tot € 42 per 100 kilo in de baal moeten zijn. Maar of dat haalbaar is, dat is afwachten. Verwerkers en sorteerders hopen dat de baalprijs stapsgewijs stijgt.

Veel onduidelijkheid over export in nieuw jaar

De vraag is welke landen afhaken bij een hogere baalprijs. Zo wordt het voor Aziatische landen moeilijker om een stap omhoog te maken, omdat op een hoger prijsniveau China daar importuien op de markt brengt. Hoe gaat de afzet in het nieuwe jaar worden wanneer Senegal wegvalt als exportbestemming? En vervolgens: in hoeverre neemt Europa de vraag dan over?

Wat dat betreft is nog veel onduidelijk en ondertussen gaat het wel over grote bedragen. Sommige verwerkers rekken hier en daar de betalingstermijn met een week op. Ook bij andere partijen, zoals retail en transport, gaan de betalingen stroperiger.

Uienexport loopt goed door

De uienexport loopt prima door, al zakt de afzet in de eerste week van november een beetje in vergelijking met de voorgaande jaren. Alsnog zijn dit seizoen in week 27 tot en met week 44 519.500 ton uien afgezet in 116 verschillende landen.

In de eerste week van november was het exportvolume 31.090 ton uien. In oktober zijn veelal rond 30.000 ton uien per week afgezet, met uitzondering van week 43 toen, mede door een boot met uien voor Senegal, de weekafzet op ruim 40.000 ton kwam.

Meeste uien in week 44 naar Ivoorkust

In week 44 zijn de meeste uien in Ivoorkust afgeleverd: 6.449 ton. Gevolgd door Senegal (3.957 ton) en Groot-Brittannië, waar 3.544 ton uien naartoe zijn gegaan. Dat blijkt uit de voorlopige cijfers van het GroentenFruit Huis op basis van exportcijfers van het Kwaliteits-Controle-Bureau.

De Nederlandse exporteurs zijn goed op dreef, ondanks het hoge prijsniveau wat een remmende werking kan hebben. De gemiddelde weekafzet ligt tot dusver dit seizoen op 28.861 ton. Vorig seizoen in week 27 tot en met week 44 was de gemiddelde weekafzet 28.780 ton en in 2020-’21 was dat 27.307 ton.

België, Indonesië en de Dominicaanse Republiek hebben dit seizoen tussen 10.000 ton en 7.700 ton meer uien ontvangen dan een jaar eerder in dezelfde periode. Zo heeft België dit seizoen een lagere eigen uienopbrengst van zo’n 210.000 ton, waar de productie voor oogst 2021 nog op 241.000 ton uitkwam.

Prognose: vaste stemming op uienmarkt.

Prijsinformatie over uien vind je op FoodAgribusiness.nl/markt

Smale
Annet Smale Redacteur
Meer over


Beheer