Telersprijzen spruiten staan flink onder druk

13-01 | |
Oogsten en sorteren van spruiten. - Foto: Ruud Ploeg
Oogsten en sorteren van spruiten. - Foto: Ruud Ploeg

De telersprijs voor B-spruiten komt niet boven 45 cent per kilo uit, met de prijsvorming voor de A-sortering gaat het nog moeizamer. Een belangrijke reden zijn de ruime producties, zonder al te veel kwaliteitsproblemen.

Het is zeker niet zo dat de markt overloopt van de spruiten – het product loopt al met al behoorlijk door – maar wel is het een feit dat de huidige producties de vraag goed kunnen bijhouden. Van tekorten is dan ook zeker geen sprake. De kwaliteit is ook nog heel behoorlijk; er komt wat grauw op, maar dat is niet zo vreemd voor januari. Van kwaliteitsvermindering door ongunstig weer is amper sprake.

Geen vraag vanuit Verenigd Koninkrijk

Anders dan in veel andere jaren is de afwezigheid van extra vraag vanuit het Verenigd Koninkrijk. Net als in Nederland was de productie daar aanvankelijk wat moeizaam, waarna de productie in de loop van december aantrok. Dat had niet direct een effect op de vraag van reguliere Britse klanten, maar wel op de extra vraag naar spruiten in de aanloop naar kerst. Vanwege de goede eigen productie was er geen noodzaak voor extra inkoop op het continent. Ook nu nog is de Britse productie voldoende om de eigen binnenlandse vraag af te dekken.

In België is de industrie niet al te fanatiek geweest met inkopen, en staat er nog een ruim areaal. Dat geeft niet direct veel fysieke last voor de Nederlandse markt, maar het is zeker niet gunstig voor de stemming.

Chagrijn bij telers

In eigen land zijn er ook voorlopig nog voldoende spruiten voorhanden. Dat zet de handel op een voorsprong, en het zorgt voor het nodige chagrijn onder telers. “Elk jaar denk je weer ‘schouders eronder en doorgaan’”, geeft een van hen aan, “maar als je dan de afrekening ziet na een week waarin het lijkt dat de vraag vlot is… Dat is niet goed voor je motivatie. Dan hebben we het nog niet over oplopende kosten en de moeite die het kost om adequaat personeel op de plukker te krijgen.”

Prijzen in het winkelschap

Jumbo vraagt deze week € 1,58 per kilo, bij Albert Heijn is de prijs € 2,18 en bij de Plus € 1,09 per kilo. Voor geschoonde spruiten is er minder prijsverschil, de prijzen variëren van € 5,93 tot € 5,97 per kilo.

Prognose: Weinig prijsveranderingen bij gelijkblijvende weersomstandigheden.

Prijsinformatie over vollegrondsgroente vind je op FoodAgribusiness.nl/markt

Stallen
Joost Stallen RedacteurBeheer