Temperatuursom is kompas met beperking

25-02-2020 | |
Oppewal
Johan Oppewal chef-redacteur
Ondanks een vroege, hoge T-som kan de draagkracht van de bodem reden zijn om de stikstofbemesting uit te stellen. - Foto: Anne van der Woude
Ondanks een vroege, hoge T-som kan de draagkracht van de bodem reden zijn om de stikstofbemesting uit te stellen. - Foto: Anne van der Woude

De superzachte winter van dit jaar betekent een extreem vroege hoge temperatuursom (T-som). Al op 20 februari werd hier en daar de grens van de 300 en soms zelfs al de 350 graden bereikt. De T-som bepaalt het beste moment voor de stikstofgift op grasland.

Intussen is nog een aantal ‘lauwe’ dagen gepasseerd; zodoende is het punt waarop je had kunnen beginnen met stikstofbemesting op grasland overal ruim gehaald. Het advies is om voor een maaisnede te bemesten bij een T-som van 350-400 graden.

Is temperatuursom nog goed bruikbaar?

Daarmee rijst (opnieuw) de vraag: is dit kengetal nog wel goed bruikbaar? Schuift het bemestingsseizoen niet te ver naar voren op die manier? Wellicht zijn er andere kengetallen om naar te kijken en om de bemestingsstrategie op af te stemmen. Die oude vertrouwde T-som van de luchttemperatuur is wellicht niet meer up to date.

Het antwoord van de speciale Commissie Bemesting Grasland en Voedergewassen (CBGV) is kort maar krachtig: niets veranderen. Het advies is om de T-som te blijven gebruiken en niet te koersen op bijvoorbeeld de bodemtemperatuur. Die geeft nog te weinig houvast.

Klimaatverandering merkbaar in boerenpraktijk

Vasthouden aan de luchttemperatuur betekent voortdurende vervroeging van het groeiseizoen. Zo wordt de klimaatverandering merkbaar in de boerenpraktijk.

Er is wel één andere, belangrijke factor: de draagkracht van de bodem. Als die door nattigheid niet op orde is, zit er evengoed niks anders op dan wachten. En dat is voorlopig op veel plaatsen het geval.

Meer over


Beheer