Foto: Canva
Netbeheerder Tennet waarschuwt voor “grote risico’s voor de leveringszekerheid”, als Nederland afhankelijker wordt van zonne- en windenergie, omdat energiecentrales op fossiele brandstoffen worden gesloten.
Daarom zou het essentieel zijn dat Nederland samen met andere Europese landen afstemt welk vermogen er in de komende jaren wordt uitgefaseerd en wat hiervoor in de plaats komt.
Nu is de leveringszekerheid nog zeer hoog. De beschikbaarheid van de hoogspanningsnetten in Nederland was afgelopen jaar “99,9999 procent”, zo becijfert Tennet in een nieuw rapport. Maar na 2025 nemen de onzekerheden volgens de studie toe en neemt de leveringszekerheid af. Zonne- en windenergie kennen pieken en dalen, die vanwege het weer ook nog eens slecht te voorspellen zijn.
De Nederlandse stroomvoorziening zal straks meer afhankelijk zijn van het aantal zonne-uren, de kracht van de wind, en van import uit andere landen. Tennet wijst er ook op dat klimaatdoelen steeds verder aangescherpt worden en de vraag naar elektriciteit daarmee sterk toe zal nemen.
“Door toegenomen afhankelijkheid is leveringszekerheid praktisch niet langer een nationale aangelegenheid, nationale beslissingen hebben internationale gevolgen”, zegt deskundige Patrick van de Rijt van Tennet.
Marktinformatie over energieprijzen zoals van diesel, gas, en elektra vind je op FoodAgribusiness.nl/markt