Doorgaan naar artikel

Ter Beke is ruim € 5 miljoen kwijt aan coronakosten

Geüpdatet op:
Bedrijven
Nieuws
Foto: ANP

Foto: ANP

Het Belgische vleeswaren- en maaltijdenbedrijf Ter Beke is tot nu toe € 5,1 miljoen kwijt aan coronakosten, onder andere voor het opnieuw inrichten van fabrieken, verhoogde afwezigheid van medewerkers en aankoop van temperatuurscanners.

Ook moest het bedrijf enkele producten tijdelijk schrappen omdat de verplichte afstand anders niet gerespecteerd kon worden. Daarnaast heeft Ter Beke ook last van de hogere grondstoffenprijzen.

Nettoverlies in eerste halfjaar

Ter Beke zag de omzet in het eerste halfjaar met niet meer dan 0,7% dalen naar € 358,6 miljoen. Het bedrijf leed echter wel een nettoverlies van € 9,8 miljoen terwijl een jaar eerder nog ruim € 4,68 miljoen winst werd gedraaid. Dat komt niet alleen door corona, ‘ook de historisch hoge prijzen voor varkensvlees en de sterk stijgende prijzen voor kaas en andere ingrediënten hadden een negatieve impact op de resultaten van het eerste semester omdat deze stijgingen slechts met enige vertraging aan de klanten worden doorgerekend’. Bovendien was het bedrijf € 6,1 miljoen kwijt aan reorganisatiekosten.

Versnelde reorganisatie

Ter Beke versnelde de juridische en operationele integratie en reorganisatie van zijn Nederlandse vleeswarenactiviteiten onder de naam Project Unity, en ondernam ook in België en in het Verenigd Koninkrijk acties om de kostenbasis structureel verder te verlagen. ‘Deze acties zullen vanaf het tweede semester positief bijdragen aan het resultaat van de groep en vanaf 2021 hun volledige uitwerking hebben. In het kader van de integratie van de Nederlandse vleeswarenactiviteiten werd ook de laatste fase van de invoering van het uniforme ERP-systeem in Nederland gerealiseerd. Op korte termijn al zal dat zorgen voor een verdere stroomlijning en flexibiliteit in de belevering van de Nederlandse klanten’.

Betere resultaten

Het Belgische bedrijf is verder optimistisch over de nabije toekomst. ‘De groep vertrouwt erop dat, behoudens onvoorziene omstandigheden en een mogelijke heropflakkering van Covid-19, de resultaten van de tweede jaarhelft deze van de eerste jaarhelft substantieel zullen overtreffen, en drukt het vertrouwen uit dat de maatregelen die getroffen werden, en de reorganisaties die versneld doorgevoerd werden, positief zullen bijdragen aan de toekomstige resultaten.’

Snel delen

Image
Ruud Peijs

Freelance redacteur

Misset Uitgeverij B.V. Auteursrecht voorbehouden

Algemene voorwaarden Privacy Cookies

Beheer
WP Admin