Doorgaan naar artikel

Tereos sluit suikerfabriek na verbod op neonicotinoïden

​Het Franse Tereos gaat één van zijn suikerfabrieken en een distilleerderij sluiten.

Geüpdatet op:
Business
Nieuws
Suikerfabriek Tereos premium

De locatie van Tereos in Escaudœuvres is de vijfde suikerfabriek in Frankrijk die in een paar jaar tijd wordt gesloten. Foto: ANP

​Het Franse Tereos gaat één van zijn suikerfabrieken en een distilleerderij sluiten.

Een fabriek voor aardappelzetmeel wordt in de etalage gezet. Tereos verwacht dat het bietenareaal in Frankrijk flink zal krimpen na het verbod op neonicotinoïden.

Sluiting van de vijfde suikerfabriek

De suikerfabriek in Escaudœuvres ten zuiden van Valenciennes bij de Belgische grens gaat sluiten. De logistieke activiteiten blijven wel bestaan om telers te ondersteunen bij het transport. Met de ingreep komen 123 banen op de tocht te staan. De locatie in Escaudœuvres is de vijfde suikerfabriek in Frankrijk die in een paar jaar tijd wordt gesloten. Verder wordt een distilleerderij in Morains bij Reims met 26 werknemers gesloten. Tereos gaat een koper zoeken voor zijn zetmeelfabriek in Haussimont, dat eveneens bij Reims ligt.

Een analyse laat zien dat het volume aan beschikbare bieten niet voldoende is om fabrieken op volle capaciteit te laten draaien

Tereos, het grootste suiker- en ethanolbedrijf van Frankrijk en de vierde suikerproducent ter wereld, verwacht dat er komend seizoen zeker 10% minder bieten aangeleverd zullen worden nu er geen neonicotinoïden meer toegepast mogen worden tegen de vergelingsziekte. Bovendien lopen de opbrengsten per hectare door de opeenvolgende droogtes toch al terug. “Een analyse laat zien dat het volume aan beschikbare bieten niet voldoende is om sommige fabrieken op volle capaciteit te laten draaien”, stelt het bedrijf.

Energiekosten

Daar komen dan nog de sterk gestegen energiekosten bij, volgens Tereos een blijvend probleem. “Tegen de achtergrond van ons doel om in 2050 net-zero te draaien, is het urgent om de industriële voetafdruk aan te passen en belangrijke investeringen te doen om onze concurrentiepositie te behouden en de energietransitie van onze vestigingen te verzekeren”, aldus bestuursvoorzitter Gérard Clay.

Snel delen

Image
Ruud Peijs

Freelance redacteur

Misset Uitgeverij B.V. Copyrights reserved

Terms and conditions Privacy Cookies

Beheer
WP Admin