Termijnprijs aardappelen hangt rond € 10

De aardappelnotering op de termijnmarkt in Leipzig voor het aprilcontract 2021 schommelt de vorige week rond € 10 per 100 kilo. Na dagen met neerslag zakte de notering dinsdag 16 juni naar € 9,40 om vervolgens de dag op € 9,70 te sluiten. De voorgaande week stond de notering nog op € 11.

Lokaal was de neerslag heftig, maar op de meeste plekken in Nederland werd de regen mooi in de grond opgenomen. De dagen met heftige regenbuien lijken in de West-Europese landen na het afgelopen weekend voorbij te zijn. Hierdoor bewoog de notering voor het eerst aflopende aprilcontract eind vorige week weer omhoog. Op vrijdag 19 juni startte de handelsdag voor het contract april 2021 met € 10,20 per 100 kilo, voor de uiteindelijke afrekenprijs kwam de teller op € 10,70. De nieuwe week startte maandag 22 juni met druk op de prijs, bij relatief veel handel.

Prijsniveau is opvallend

Het is opvallend hoe laag de notering eigenlijk staat in een seizoen met een droog voorjaar. Normaliter zou de notering bij deze omstandigheden zeker een paar euro hoger uitpakken. De oude oogst zit de aardappelmarkt voor komend seizoen flink in de weg. En de onzekerheid over de afzet blijft voorlopig, aangezien de out-of-home-markt nog lang niet op volle toeren draait.

Vrije markt nog rustig

Op de vrije markt gebeurt er in de (frites-) aardappelhandel nog bar weinig. De notering van PotatoNL voor export is ongewijzigd € 3,00 tot € 4,00. Opvallend is wel de licht stijgende prijs van aardappelen met bestemming vlokkenindustrie en veevoederhandel. Het aanbod wordt wat krapper, meer volume blijft gereserveerd voor frites.

Prognose: termijnprijs instabiel.

2/3 artikelen over | Registreer om meer artikelen te lezen.