Terughoudende fritesfabrieken en aardappeltelers

Foto: Michel Velderman
IMG_vem411068-0161

Het is erg rustig geweest op de aardappelmarkt de afgelopen weken en iedereen moet na de jaarwisseling weer op gang komen.

Veel zaken zijn er dan ook niet gedaan. PotatoNL noteert voor het eerst in 2021 op € 2,75 tot € 3,50 per 100 kilo voor fritesgeschikte aardappelen (categorie 1). Dat is gelijk aan de voorgaande notering van 21 december 2020. Voor exportaardappelen wordt in het nieuwe jaar tussen € 4 tot € 6,50 genoteerd. De mindere partijen met een probleem zoals kiem gaan rond € 4 per 100 kilo weg en de goede partijen liggen rond € 6,50. Voor zeer goede kwaliteit wordt € 8 per 100 kilo betaald. De bandbreedte is vrij groot, maar de handel in aardappelen is flinterdun.

Geen (ver)koopnoodzaak

Aardappelverwerkers liggen prima op schema qua verwerking, waardoor bijkopen niet noodzakelijk is. Maar het is aan de andere kant ook lastig om aardappelen te kopen, omdat telers net zoals de fabrieken afwachten en geen risico’s willen lopen. Naast corona zorgt het wegvallen van de kiemremmer CIPC ook voor onzekerheid. Hierdoor is de verwachting dat sommige verwerkers voor levering op de langere termijn (april, mei en juni) wel iets meer willen betalen voor goede aardappelen. Telers kiezen er niet zomaar voor om de aardappelen in de schuur te behandelen met de (duurdere) toegestane kiemremmers. Deze extra kosten willen ze vergoed zien en anders doen ze de aardappelen liever weg voor veevoer.

Prognose: redelijk stabiele prijs.

Smale
Annet Smale Redacteur

2/3 artikelen over | Registreer om meer artikelen te lezen.