Terugkeer bietenteelt in Schotland stap dichterbij

29-06-2021 | |
Suikerbieten. De herintroductie van suikerbieten in Schotland is dichtbij. - Foto: Koos van der Spek
Suikerbieten. De herintroductie van suikerbieten in Schotland is dichtbij. - Foto: Koos van der Spek

De herintroductie van de teelt van suikerbieten in Schotland is een stap verder gekomen nu Scottish Enterprise, de organisatie voor ondernemerssteun in Schotland, een onderzoek naar de economische haalbaarheid financieel mogelijk maakt. Die toezegging volgt op een geslaagde pilot met de teelt van bieten.

Suikerbieten zijn een halve eeuw geleden uit Schotland verdwenen na de sluiting van de laatste suikerfabriek in Cupar. Een aantal organisaties wil de bietenteelt terugbrengen voor de productie van bio-ethanol. Daarvoor moet dan een speciale fabriek worden gebouwd in de havenplaats Grangemouth waar al veel chemische en petrochemische bedrijven zijn gevestigd.

Verdubbeling vraag naar ethanol

Suikerbieten kunnen worden gebruikt voor de productie van ethanol als natuurlijke en duurzame vervanging van olie-gebaseerde chemicaliën die worden toegepast in een reeks huishoudelijke producten alsmede in antibiotica en therapeutische eiwitten. “De vraag naar ethanol zal naar verwachting in Schotland verdubbelen naar meer dan 100 miljoen liter en toch komt alles wat benodigd is nu elders uit Europa”, stelt het Industrial Biotechnology Innovation Centre (IBioIC), één van de initiatienemers.

‘Duurzaamheid in productieketen bouwen’

Directeur Ian Archer: “Weer suikerbieten telen in Schotland biedt een grote mogelijkheid om de economie opnieuw uit te vinden, duurzaamheid in de productieketen in te bouwen en banen voor de toekomst te creëren. Veel grote fabrikanten van consumentengoederen streven naar zero-carbon in de komende twee decennia en vervangen van petrochemische producten door natuurlijke materialen speelt daar een grote rol in.”

Peijs
Ruud Peijs Freelance redacteur


Beheer