Terugroepactie appelsap door Albert Heijn

Een te hoog gehalte schimmels in appelsap leidt tot een terugroepactie door Albert Heijn-winkels. Het gaat om een partij sap die in augustus is geperst van uitgesorteerde appels uit de koelcel en oogstjaar 2019.

Deze bevatten een te hoog gehalte patuline, een gifstof geproduceerd door schimmels.

Volgens Flevosap lijkt de hete zomer van 2019 de kwaliteit van het bewaarfruit negatief te beïnvloeden. Door de hoge suikergehaltes, maar lage hardheid is de bewaarbaarheid onder druk komen staan. Volgens Flevosap had dat niet mogen gebeuren, maar worden alle sappartijen getest op reuk, geur en smaak. Die controle is er ook op het industriefruit dat wordt ingekocht. Er is onderschat wat het effect is geweest van de hete zomers, erkent de sapfabrikant.

Albert Heijn

De Belgische voedselautoriteit FAVV besloot tot een publieke terugroepactie van sap van Flevosap uit Nederland. De Nederlandse NVWA vond zo’n maatregel echter niet nodig. Albert Heijn zet nu zelf een publieke terugroepactie in, omdat de sappen van Flevosap in beide landen zijn verkocht. De keten wil geen onduidelijkheid laten bestaan over de terugroepactie of de gezondheidsrisico’s.

Mogelijk al geconsumeerd

De partijen worden niet in het laboratorium getest. De betreffende partij is mogelijk al geconsumeerd, omdat deze begin september al is uitgeleverd na pasteurisatie. “We hebben onze eigen kwaliteitsdienst en intern hebben we tegen elkaar gezegd dat we toch scherp moeten zijn in wat we inkopen, zeker aan het einde van het seizoen na zo’n zware zomer. We hebben ook aan Albert Heijn en NVWA gevraagd wat we konden doen, omdat we er zelf geen ervaring mee hebben. Het is eigenlijk altijd goed.”

2/3 artikelen over | Registreer om meer artikelen te lezen.