Tesco: vraag naar exotische paddenstoelen neemt explosief toe

01-02 | |
Vooral oesterzwammen zijn in trek omdat ze volgens Tesco ‘met hun vleesachtige structuur en veelzijdigheid veel vleesgerechten kunnen imiteren’. Foto: Canva
Vooral oesterzwammen zijn in trek omdat ze volgens Tesco ‘met hun vleesachtige structuur en veelzijdigheid veel vleesgerechten kunnen imiteren’. Foto: Canva

Door de ‘plantaardige voedingsresolutie’ neemt de vraag naar exotische paddenstoelen in het Verenigd Koninkrijk explosief toe, meldt de grootste supermarkt Tesco.

Eén van zijn belangrijkste leveranciers, Smithy Mushrooms, heeft de afzet in drie jaar tijd nagenoeg zien verdrievoudigen. Vooral oesterzwammen zijn in trek omdat ze volgens Tesco ‘met hun vleesachtige structuur en veelzijdigheid veel vleesgerechten kunnen imiteren’.

Meer dan een miljoen bakjes oesterzwammen

Het winkelbedrijf verkocht in 2019 net 370.000 bakjes oesterzwammen, maar dat is vorig jaar doorgeschoten naar meer dan een miljoen. Om aan de exploderende vraag te voldoen, zal Smithy Mushrooms binnenkort ook een nieuwe productiefaciliteit in gebruik nemen. Daarmee kan het bedrijf de productie opvoeren van 36 naar 84 ton per maand.

‘Enorm trendy’

Lisa Gilbey, inkoper paddenstoelen: “Exotische variëteiten als oesterzwammen en shiitake champignons zijn enorm trendy geworden, zowel bij de consument als bij voedingsfabrikanten die het steeds meer gebruiken in plantaardige gerechten. Met het oog op die toenemende populariteit hebben we recent ook bakjes gemixte exotische paddenstoelen in het schap gelegd.

Lees ook: BeefyGreen werkt met oesterzwammen: ‘Functionele groente als nieuw segment in het schap’

Peijs
Ruud Peijs Freelance redacteur


Beheer