Tetra Pak en Mycorena gaan fabriek mycoproteïnen bouwen

16-06 | |
etra Pak is een internationaal bedrijf actief op het gebied van voedselverwerking en verpakkingen. Mycorena ontwikkelt eiwitten op basis van schimmels. Foto: ANP
etra Pak is een internationaal bedrijf actief op het gebied van voedselverwerking en verpakkingen. Mycorena ontwikkelt eiwitten op basis van schimmels. Foto: ANP

Tetra Pak en Mycorena gaan samenwerken om een nieuwe fabriek voor de productie van mycoproteïnen, eiwit uit schimmels, te bouwen.

De nieuwe fabriek komt in Falkenberg in Zweden te staan. Tetra Pak is een internationaal bedrijf actief op het gebied van voedselverwerking en verpakkingen. Mycorena ontwikkelt eiwitten op basis van schimmels. De nieuwe fabriek zal in eerste instantie producten op basis van ‘gehakt’ produceren die gebruikt kunnen worden als ingrediënt in vleesvervangers. Mycorena heeft daarnaast ambities om op meerdere plekken in Europa en Azië fabrieken te bouwen. De fabriek in Zweden zal als een blauwdruk worden gebruikt voor de andere productielocaties.

Fermentatietechniek

Voor de productie van mycoproteïnen worden micro-organismen ingezet voor de productie van eiwit. Daarvoor wordt fermentatietechniek gebruikt. Schimmels delen zich en groeien op voedingsstoffen, waaronder koolhydraten, en de schimmels zetten de koolhydraten om in eiwitten en vezels. Het merk Quorn is wel het bekendste voorbeeld van de huidig beschikbare vleesvervangers dat gebruik maakt van mycoproteïnen.

Samenwerkingen mycoproteïnen

De interesse in deze grondstof voor vleesvervangers groeit. Op verschillende plekken staan recent gebouwde fabrieken of worden nieuwe fabrieken gebouwd. Ook het aantal samenwerkingen tussen bedrijven die verder willen met mycoproteïnen groeit. Zo ging Mycorena onlangs nog een samenwerking aan met het Zweedse agrifoodbedrijf Lantmännen en kondigde het Belgische kweekvleesbedrijf Peace of Meat aan te gaan samenwerken met Enough, dat momenteel een fabriek voor mycoproteïnen bouwt in het Zeeuwse Sas van Gent.

Lees ook: Mycoproteïne voor vleesvervangers in opkomst

Kloosterman


Beheer