Startsein voor project Zoete Toekomst Texel op vrijdag 28 augustus. Het betrof een symbolische handeling; het trekken van de eerste drain. - Foto: Theo Galama
Texelse boeren willen met het project Zoete Toekomst Texel zelfvoorzienend worden op het gebied van zoet water. In de winter wordt regenwater opgeslagen in de bodem. In het groeiseizoen kunnen ze aanspraak maken op die watervoorraad.
Boeren op Texel gaan elke vier jaar uit van minder opbrengst doordat ze niet kunnen beregenen. De laatste paar seizoen kennen echter zulke extreem droge periodes dat de nood rap toeneemt. De opluchting op het eiland is dan ook groot dat het project Zoete Toekomst Texel nu echt van start gaat. In dit project krijgen Texelse boeren beschikking over zoet water via ondergrondse opslag, om te kunnen irrigeren in droge periodes.
Twee locaties voor ondergrondse wateropslag
Vrijdagmiddag 28 augustus werd het startsein gegeven door politici, LTO en Acacia Water. De eerste drain werd gelegd op een van de projectlocaties. Eerder is al begonnen met bodemonderzoek om de exacte locaties van de ondergrondse opslag te bepalen.
Het project Zoete Toekomst Texel wordt uitgevoerd op twee locaties; Postweg en Hoofdweg, bij zeven agrariërs, op 50 tot 100 hectare. Uiteindelijk moet heel Texel worden voorzien van zoet water.
Slechts een klein deel van het regenwater hoeft te worden opgevangen om Texelse boeren uit de brand te helpen; 6 of 7 miljoen kuub is nodig. Ter vergelijking: jaarlijks wordt 44 miljoen kuub zoet water op de Waddenzee uitgeslagen. Het regent dus genoeg en slechts een klein deel van dat water hoeft te worden bewaard.
Regenwater in ondergrondse opslag
Het systeem dat wordt gebouwd, leidt regenwater via drains naar de ondergrondse opslag. Dat water wordt opgepompt wanneer het nodig is en via subirrigatie naar plantenwortels gebracht. Dit is een duurzaam systeem, omdat er geen verdamping is en geen risico op de gewasschade die het beregenen met een haspel met zich meebrengt. En de hele installatie wordt ondergronds, dus je ziet er niks van en het kost geen ruimte op het eiland. Als dit draait, is het een wereldwijde primeur. Nergens wordt dit systeem op deze schaal in de landbouw toegepast.
Deltacommissaris Peter Glas maakte vrijdag een mooie vergelijking: “Texel is eigenlijk Nederland in het klein, maar een Nederland zoals we dat eigenlijk niet hopen mee te maken. Als de Maas of de Rijn tijdelijk droog komen te staan, dan ontstaat er een realiteit zoals deze hier op Texel al jaren geldt, eentje van waterschaarste. Hier op Texel wordt samengewerkt om dat tegen te gaan. De rest van Nederland kan er een puntje aan zuigen, een voorbeeld aan nemen – en ze moeten vooral komen kijken.”
Ondergrondse wateropslag financieel rendabel krijgen
Watereconoom Tine te Winkel van Acacia Water benoemt het financiële perspectief: “Ik zie de financiële toekomst van een ondergrondse opslag rooskleurig in. Dit project heeft alle facetten om hier succesvol naartoe te werken. En als je naast een blik vooruit ook eens terugkijkt, zie je dat het ooit is gelukt om zonnepanelen, de telefoon en discman rendabel te krijgen. Dan moet het met een ondergrondse opslag ook lukken.”