Doorgaan naar artikel

The Green House toont op Floriade tuinbouw van de toekomst

Het 10.000 vierkante meter grote kascomplex The Greenhouse laat bezoekers van de Floriade kennismaken met hightech tuinbouw.

Kasmanager Maurice Wubben bij de paprika's. - Foto's: Cor Salverius premium

Kasmanager Maurice Wubben: "We laten zien dat tuinders met minder middelen, minder energie en water nog gezondere, duurzame gewassen telen. Nederland is hierin een wereldwijde koploper en daar zijn we trots op.”- Foto's: Cor Salverius

Het 10.000 vierkante meter grote kascomplex The Greenhouse laat bezoekers van de Floriade kennismaken met hightech tuinbouw. Bezoekers zijn steevast onder de indruk. “Mensen weten vaak niet half wat er in de tuinbouw allemaal gebeurt.”

Kasmanager Maurice Wubben merkt het ook: het aantal bezoekers aan ‘zijn’ kascomplex The Green House op de Floriade valt tegen. Maar de mensen die er komen, die genieten, zijn enthousiast, verbazen zich over wat er allemaal kan in de tuinbouw. En wat er aan technisch vernuft nog gaat komen. “We laten vooral zien dat planten, bloemen en groenten gezond zijn voor je. Dat is wat we willen overbrengen.”

Bezoekers van allerlei pluimage

Van gewone burgers tot de minister van energietransitie van de Verenigde Arabische Emiraten, en van studenten van agrarische hogescholen tot vakbezoekers uit de tuinbouwsector. Kasmanager Maurice Wubben krijgt in The Green House – dé showcase van de Nederlandse tuinbouwsector – bezoekers van allerlei pluimage. Samen met Dirk Warmerdam zorgt Wubben ervoor dat alles in het 10.000 vierkante meter grote kascomplex vlekkeloos verloopt.

Wubben en Warmerdam lopen zich het vuur uit de sloffen om alles goed te laten draaien in The Green House. Dat is intensief en afwisselend tegelijk. “We openen ’s morgens de deuren, zorgen dat het transport van de groenten, bloemen en planten goed verloopt, regelen de ontvangst en rondleidingen van groepen, de catering, sturen vrijwilligers aan. Het allerleukst vind ik om zelf rondleidingen te doen, om het verhaal van de Nederlandse tuinbouw te vertellen. Over innovaties als drones, over organische bemesting, gotenteelt, verticale teelt, ontwikkeling van rassen, biologische plaagbestrijding. Mensen weten vaak niet half wat er in de tuinbouw allemaal gebeurt.”

Growing Green Cities

Dat is één kant van het verhaal. De andere kant heeft direct met het thema Growing Green Cities te maken, “We laten vooral zien dat planten, bloemen en groenten gezond voor je zijn. Bloemen en planten zorgen thuis, op kantoor en in de stad voor schone lucht en voor schoonheid. Smaakvolle en gezonde groenten dragen bij aan een gezond lichaam. Dat laten we de mensen hier zien in de belevingskas. Daar zijn ook proeverijen, kookdemonstraties en wekelijks een productcompetitie waar zowel een vakjury als het publiek een oordeel kunnen vellen over bloemen, planten of groenten.”

Tweede onderdeel van het kassencomplex is de Hightech Greenhouse. Bezoekers kunnen daar aan de hand van vier gewassen – aardbei, paprika, gerbera en potanthurium (de ´flamingoplant´) – zien hoe de tuinders in de afgelopen jaren de teelt verregaand hebben verduurzaamd. “Daar laten we zien dat tuinders met minder middelen, minder energie en water nog gezondere, duurzame gewassen telen. Nederland is hierin een wereldwijde koploper en daar zijn we trots op.”

Teelt van de toekomst

Het derde onderdeel van The Green House is het Innovation Centre. Daar laat de tuinbouwsector de teelt van de toekomst zien, met drones die rondvliegen, robots die kunnen bladplukken en oogsten, met sensoren die data verzamelen en software die dit alles aanstuurt. “Daar laten we zien dat de toekomst eigenlijk al is begonnen. Hiermee willen we vooral ook jongeren inspireren, laten zien dat tuinbouw tegenwoordig zeer innovatief en hip is. Ook de tuinbouw zoekt personeel en het werk is meer dan alleen tomaten plukken.”

Wubben werkt al vijftien jaar als zelfstandig tuinbouwmarketeer. Hij werkte daarvoor onder meer bij groentezadenveredelingsbedrijf Rijk Zwaan en bij Koppert Biological Systems. Aan enthousiasme voor de tuinbouwsector ontbreekt het hem absoluut niet. Uiteraard viel het hem ook op dat de verwachte en gehoopte bezoekersaantallen niet worden gehaald. “Het bezoek uit het buitenland loopt best heel goed, met name binnenlands bezoek blijft achter.”

Je krijgt het verhaal van de tuinbouw van nu en de toekomst goed uitgelegd. Dus kom vooral kijken

Corona heeft in de voorbereiding nogal wat roet in het eten gegooid, zegt Wubben. “Daardoor was bij de start, half april, ook nog niet alles op orde. Er zijn door corona ook wat landen afgehaakt. Juist dat krijgt dan weer veel aandacht en dat helpt niet om potentiële bezoekers hierheen te trekken. Maar nu is alles op orde, het ziet er prachtig uit, er is hier heel veel te genieten, je krijgt het verhaal van de tuinbouw van nu en de toekomst goed uitgelegd. Dus kom vooral kijken.”

Belangrijk onderdeel van The Green House zijn de rondleidingen. En voor de zomermaanden is het uitdagend om daarvoor voldoende begeleiders te vinden. “We zoeken nog studenten die het leuk vinden om zich daarvoor in te zetten. Uit de groene sector, uit de facilitaire hoek: meld je aan en help ons het verhaal van de tuinbouw te vertellen,” zo besluit Wubben.

Snel delen

Eric Boekel

Freelance redacteur

Misset Uitgeverij B.V. Auteursrecht voorbehouden

Algemene voorwaarden Privacy Cookies

Beheer
WP Admin