Theatermaker: ‘De polarisatie uit het voedseldebat halen’

02-10 | |
Theatermaker Peter Dictus: "Wij willen met dit stuk de polarisatie uit het debat halen, zoveel mogelijk kanten laten zien van het landbouwvraagstuk." Foto: Rob ten Broek
Theatermaker Peter Dictus: "Wij willen met dit stuk de polarisatie uit het debat halen, zoveel mogelijk kanten laten zien van het landbouwvraagstuk." Foto: Rob ten Broek

Productiehuis Bureau Pees maakt voorstellingen over maatschappelijke vraagstukken, met professionele acteurs én amateurs. Met ‘Iets met Boeren’ duiken de theatermakers in de landbouw. Peter Dictus is een van hen. “We willen met dit stuk de polarisatie uit het voedseldebat halen.”

Theatermaker Peter Dictus (62) was ooit cabaretier. Fantastisch om te doen, zeker. Zijn publiek applaudisseerde, dronk een glas en keerde huiswaarts. Een avondje ontspanning, en dan over tot de orde van de dag. Dictus wilde meer, daarom werkt hij nu met collega-theatermakers aan producties die gaan over sociale en maatschappelijke vraagstukken. Dat samen met professionele acteurs én amateurspelers. Zoals komende weken in Reusel en Sint Anthonis (N.Br.) met het stuk ‘Iets met boeren’.

Herkenbaar en invoelbaar

De uitvoeringen vinden plaats op boerenbedrijven; in de melkput, op het erf en in de wei. Het stuk gaat over de complexe situatie waarin de landbouw zich momenteel bevindt. Er doen direct betrokkenen mee, enkele voormalige veehouders en lokale dorpsbewoners. “Zij spelen in grote mate zichzelf en praten in dialect. Het publiek kent hen. Juist dat maakt het stuk herkenbaar en invoelbaar.”

Bij dit soort producties zie je dat theater een andere, bijzonder effectieve bron van informatie kan zijn

Dictus omschrijft zichzelf als wereldverbeteraar, en met een glimlach, ‘een kapelaan met een goed hart’. Hij wil complexe maatschappelijk vraagstukken aan de orde stellen, zijn publiek aan het denken zetten, weg van het meningencircus met zijn simpele oplossingen. Bureau Pees produceerde ook de voorstelling Moederskind over afstandskinderen, en X Y WE over intersekse personen. “Bij dit soort producties zie je dat theater een andere, bijzonder effectieve bron van informatie kan zijn.”

Over produceren en consumeren

Nu dus een voorstelling over de agrarische sector en het voedselsysteem. Over produceren en consumeren. “Ik kom niet van een boerderij, mijn vader was kruidenier. Maar ik eet en drink, lees de krant en zie omgekeerde vlaggen en trekkers op de snelweg. Actievoerende boeren, natuurbeschermers, politici en ook veel burgers hebben snel hun mening klaar, de loopgraven zijn betrokken, de oorlog is uitgebroken. In de praatprogramma’s komt de ene na de andere oneliner voorbij. Dat schiet niet op. Wij willen met dit stuk de polarisatie uit het debat halen, zoveel mogelijk kanten laten zien van het landbouwvraagstuk.”

Bij de voedselcrisis heeft iedereen een aandeel en dus ook een eigen verantwoordelijkheid

Zijn huidige voorstelling ‘Iets met boeren’ speelt in een periode dat het landbouwdebat vrijwel alleen over stikstof gaat. “Ons stuk gaat over veel meer, het woord stikstof valt slechts één keer. Het hele voedselsysteem kraakt en piept. De problematiek raakt iedereen. Of je nu boer bent, consument of gedeputeerde in de provincie. Te vaak wordt naar elkaar gewezen, die of die partij is schuldig. Bij de voedselcrisis heeft iedereen een aandeel en dus ook een eigen verantwoordelijkheid om tot een oplossing te komen. Dat geldt voor de consument die gaat voor goedkoop, en bijvoorbeeld voor de banken die het gangbare productiesysteem financieren.”

Toeschouwers en spelers in gesprek

Na afloop van de voorstelling krijgen de toeschouwers een sticker. De vraag luidt: bij wie ligt de bal? Op een groot bord staan de mogelijke partijen en moet het publiek een keus maken: boeren, burgers, politici, agribusiness, banken of supermarkten. “Dat levert hopelijk discussie op, toeschouwers en spelers gaan met elkaar in gesprek. Van poneren naar luisteren, dat hoop ik te bereiken. Gaat ongetwijfeld gebeuren, het gebeurt bij al onze theaterproducties.”

Het is geen voorstelling over boeren, geen productie van acteurs die hun trucje doen en dan weer weg zijn. “Dit stuk gaat over de mensen zelf, sterker nog, ze spelen mee of zijn actieve toeschouwer. Acteurs en publiek lopen rond op de boerderij, soms in groepen die later weer samen komen. Door die dynamiek komt de thematiek extra dichtbij.”

‘Iets met boeren’ wordt komend weekeinde uitgevoerd in Reusel en op 14, 15 en 16 oktober in Sint Anthonis.

van Cooten
Aart van Cooten Freelance redacteur
Meer over


Beheer