Skip to content

Those Vegan Cowboys en NoPalm Ingredients onderzoeken vegan kaasvet

Those Vegan Cowboys en NoPalm Ingredients gaan, samen met een aantal andere bedrijven, onderzoek doen naar microbieel vet voor toepassing in vegan kaas.

Nieuws
Food
vegan kaasvet premium

In het zogenoemde Palm+ Eurostars-project onderzoeken de twee Nederlandse bedrijven de mogelijkheden van alternatief palmvet in een vegan kaas, gemaakt met microbieel caseïne. Foto: Canva

Those Vegan Cowboys en NoPalm Ingredients gaan, samen met een aantal andere bedrijven, onderzoek doen naar microbieel vet voor toepassing in vegan kaas.

In het zogenoemde Palm+ Eurostars-project onderzoeken de twee Nederlandse bedrijven de mogelijkheden van alternatief palmvet in een vegan kaas, gemaakt met microbieel caseïne. Those Vegan Cowboys houdt zich bezig met de ontwikkeling van het melkeiwit caseïne, gemaakt met behulp van precisiefermentatie. NoPalm Ingredients maakt een alternatief voor palmolie op basis van reststromen.

Andere bedrijven in het project zijn het IJslandse Loki Foods, dat visvervangers maakt, Flecks Brauhaus Technik en de Universiteit IJsland. Flecks zal zich vooral richten op de techniek (met name de configuratie van de bioreactoren) om de vetten te produceren, terwijl Those Vegan Cowboys en Loki Foods kijken naar de toepassingen. De Universiteit van IJsland gaat onderzoek doen naar consumentenacceptatie.

“Om een vegan kaas met een lekkere smaak en goede structuur te kunnen maken, is ook vet heel belangrijk”, licht Will van den Tweel, project director bij Those Vegan Cowboys toe. “Kaas bestaat grofweg uit 50% water, 25% caseïne en 25% vetten. We willen geen dierlijke vetten gebruiken en daarom onderzoeken we ook de mogelijkheden van microbiële vetten, naast het gebruik van plantaardige vetten.”

Om een vegan kaas met een lekkere smaak en goede structuur te kunnen maken, is ook vet heel belangrijk

Van den Tweel vertelt dat het gaat om een twee jaar durend project dat voor de helft gefinancierd wordt door het Eurostars-subsidieprogramma. Dit fonds, dat innovatie in het midden- en kleinbedrijf moet stimuleren, krijgt weer voor een deel geld vanuit de Europese Unie.

Doel is om aan het eind van het traject een formulering te hebben dat een goed eindproduct oplevert. Dat product zal nog niet direct te koop zijn, want zowel Those Vegan Cowboys als NoPalm Ingredients moeten nog de nodige goedkeuringen krijgen voor het op de markt brengen van hun ingrediënten of producten.

Snel delen

Carolien Kloosterman
Carolien Kloosterman

Voormalig redacteur

Misset Uitgeverij B.V. Auteursrecht voorbehouden

Algemene voorwaarden Privacy Cookies

Beheer
WP Admin