Doorgaan naar artikel

Tien topondernemers strijden om titel Agrarisch Ondernemer

De overeenkomst van de tien kandidaten voor Agrarisch Ondernemer 2022 is dat het allemaal op hun gebied topondernemers zijn. - Foto's: Koos Groenewold, Jan Willem Schouten premium

De overeenkomst van de tien kandidaten voor Agrarisch Ondernemer 2022 is dat het allemaal op hun gebied topondernemers zijn. - Foto's: Koos Groenewold, Jan Willem Schouten

Tien topondernemers doen een gooi naar de titel Agrarisch Ondernemer van het Jaar. De wedstrijd wordt voor de 26e keer gehouden. Wie wordt Agrarisch Ondernemer 2022?

De tien kandidaten voor Agrarisch Ondernemer 2022 zijn bekend. Onder de tien kandidaten zijn vijf veehouders, drie tuinbouwbedrijven en twee akkerbouwbedrijven. Ze komen uit het noorden, westen, zuiden en midden van Nederland.

Afzet in korte ketens

Opvallend is dat veel kandidaten zich bezighouden met afzet van hun producten in korte ketens. Zo specialiseerde Vers Vleesboerderij Savelkouls zich in een korte varkensvleesketen. Op een locatie in het Noord-Brabantse Empel worden varkens geproduceerd, geslacht, verwerkt en verkocht in een winkel. Ook schapenhouderij De Zeekraal in Oosterend op Terschelling, melkveebedrijf Zegenvrucht in Hazerswoude-Dorp (Z.-H.) en tuinbouwbedrijf Kievit in Katwijk richten zich op directe afzet aan de consument.

Onderscheidende bedrijven

De andere zes kandidaten leggen andere accenten in de bedrijfsvoering. Melkveebedrijf Nieuwerwets in Knegsel (N.-Br.) heeft een kaasmakerij die als enige in Europa op boerderijniveau CO2-neutraal kaas produceert.

Akkerbouwbedrijf Zonnegoed in Ens (Fl.) is het eerste bedrijf dat te boek staat als vegan. Het bedrijf gebruikt alleen mest van plantaardige oorsprong. Het bedrijf van Jan en Ronald Herbert in Zeewolde (Fl.) is gespecialiseerd in de teelt van spruitkool. Op hun bedrijf draait de eerste volautomatische spruitenplukmachine.

Het bloembollenbedrijf van de broers Roland, Ryan en Roy Hulsebosch in Julianadorp (N.-H.) onderscheidt zich in de lastige bollenmarkt door de teelt van duurzame bloembollen. Beemster Valery, het akkerbouwbedrijf van de familie Francis in Noordbeemster (N.-H.), zoekt het via marketing van de roze aardappel Beemster Valery en een filmserie over Boertje Bram.

Groot Wagensveld, het bedrijf van familie Van de Fliert in het Utrechtse Achterveld, beschikt over vijf bedrijfslocaties. Op deze bedrijven produceren ze eieren en geitenmelk. Dat combineren ze met verschillende zorgvormen, zoals de zorg voor doven en een 24-uursdagopvang.

Dit zijn de tien topondernemers

Onafhankelijke jury

Een onafhankelijke jury beoordeelt binnenkort alle tien kandidaten. Deze jury staat tijdens deze 26ste editie van Agrarisch Ondernemer onder leiding van LTO-voorzitter Sjaak van der Tak. Ook Rob Baan (Agrarisch ondernemer 2020), Alexander van der Lely (voorzitter Raad van Toezicht van Lely Holding), Rens Buchwald (lid Raad van Bestuur Wageningen UR), Nicolette Klijn (directeur Skal Biocontrole) en Marc Jansen (directeur Centraal Bureau Levensmiddelenhandel) geven als jurylid een oordeel over de tien kandidaten.

Jury kiest vijf genomineerden

De volgende stap is dat de jury uit de tien kandidaten vijf genomineerden kiest. Tijdens een bedrijfsbezoek kijkt de jury niet alleen naar de financiële cijfers van het bedrijf, maar ook naar toekomstplannen en de passie van de ondernemer. Op een feestelijke bijeenkomst op 31 maart in Veenendaal maakt de jury haar keuze bekend. Dan is duidelijk wie zich Agrarisch Ondernemer 2022 mag noemen.

Publieksprijs

Daarnaast kan iedereen vanaf begin maart een stem uitbrengen op een van de vijf genomineerden via de website van Agrarisch Ondernemer van het Jaar. De ondernemer met de meeste stemmen is de winnaar van de publieksprijs. Ook deze prijs wordt op 31 maart uitgereikt.

Beheer
WP Admin