Tijd LTO en NMV lijkt voorbij

28-02-2020 | Laatste update op 21-02 | |
Vergaderboer Columnist
LTO Nederland is op zoek naar een nieuwe voorzitter sinds Marc Calon op 13 mei opstapte. - Foto: ANP
LTO Nederland is op zoek naar een nieuwe voorzitter sinds Marc Calon op 13 mei opstapte. - Foto: ANP

Vertrekken bij LTO is het beste wat Marc Calon in het belang van de boeren kan doen.

“Voorzitter Marc Calon mag zijn knopen wel eens tellen”, merkt Hanna op als ze de enquête onder boeren leest in de Boerderij.

Zowel de LTO als de NMV wordt door de sector niet meer gezien als de organisatie waarin ze vertrouwen hebben blijkt uit die enquête. “Met de LTO is het na de NMV droevig gesteld. Daar heeft minder dan 40% nog vertrouwen in. Veel te weinig voor de organisatie die zich opwerpt als de woordvoerder van de sector.”

Farmers Defence Force en Agractie door boeren gewaardeerd

Mee eens. Vooral omdat de actiepartijen als Farmers Defence Force en Agractie door bijna driekwart van de boeren gewaardeerd wordt. Mooi te lezen dat de POV van Linda Janssen ook het vertrouwen geniet van meer dan 80% van de boeren. Ook hier weer een activistische leider, die openlijk bekent dat ze lid is geworden van Farmers Defence Force. Zo’n leider wil de boer van nu.

Boeren zijn onzeker en terecht boos. Die hebben een leider nodig

“Het is ook de weerzin tegen de verbrokkeling in de belangenbehartiging van de agrarische sector”, meent Hanna.”Boeren zijn onzeker en terecht boos. Die hebben een leider nodig. Die zien ze nu in Jeroen van Maanen en Mark van den Oever. Hun wijze van optreden doet de eigen voorzitter verbleken.”

Leiding LTO faalt

Met Calon is dat niet zo moeilijk. Die gaf al weinig kleur aan de organisatie. En als hij eens een keer op de televisie wat zei, was het meestal niet wat de boeren wilden horen. Daarom hoop ik met Hanna dat Calon het bestuur van LTO meedeelt dat hij vertrekt. Dat is het beste wat hij in het belang van de leden kan doen. En in het belang van de medewerkers. Die werken vermoedelijk hard en leveren op hun terrein goed werk. Dat valt in het niet als de leiding faalt. Dat is jammer, want hun werk voor de boeren is hard nodig.

Met afscheid doe je meer voor de boeren

Als een groot deel van de achterban van mening is dat de overlegstructuur heeft gefaald, moet je daarnaar luisteren. Zelfs als je als voorzitter nog steeds achter het gevoerde beleid en het overlegmodel staat. Met afscheid nemen doe je dan meer voor je boeren.

Die wil geen honderden euro’s betalen voor het lidmaatschap als in tijden van crisis andere leiders op de barricaden staan, en niet je eigen leiders. Dan is het genoeg geweest.Beheer