Tijd voor de Trump-stijl?

12-08-2020 | |
Foto: ANP
US – POLITICS – TRUMP – HEALTH – VIRUS

De beleving door boeren over de belangenbehartiging voor de agrarische sector vertoont veel parallellen met hoe de politiek in Amerika werd onder president Barack Obama.

The American dream verschraalde, vooral voelbaar voor een deel van de bevolking met traditionele beroepen. Reden om tegen te stemmen en Donald Trump in het zadel te hijsen. Nu heerst in de Nederlandse agrarische sector een vergelijkbaar gevoel. Het Nederlandse landbouwwonder piept en kraakt, met verschralende marges en kritiek vanuit de groene hoek.

Tijd rijp voor Nederlandse Trump

De tijdgeest lijkt rijp voor een Nederlandse Trump om de boerentrots en invloed weer te reanimeren. Niet mijn favoriete stijl, maar een bedachtzame verbinder zal een kansloze strijd gaan voeren als LTO-voorzitter. Dat zullen ook Jan Cees Vogelaar en Jaap Haanstra gedacht hebben. Deze bestuurders, die zich graag bedienen van de Trump-stijl, hebben zich dan ook naar voren geschoven. Twee ervaren rotten die weten hoe de hazen lopen en blijkbaar nog niet toe zijn aan een rol als columnist of adviseur, maar zich weer in het middelpunt van de macht willen begeven.

De tijdgeest lijkt rijp voor een Nederlandse Trump om de boerentrots en invloed weer te reanimeren

Geen tijd verloren

Het mooie van dit duo is dat er geen tijd verloren gaat aan inwerken, ze kunnen meteen van start. Hun karakters inschattend, kunnen Jaap van Wenum en Wil Meulenbroeks verder gaan met thuiswerken. Deze twee gaan het wel regelen, dat zal ook het gevoel zijn onder veel boeren in Nederland.

Andere uitstraling LTO

Het eeuwig overleggende LTO zal een heel andere uitstraling krijgen. De presentatoren van Op1 en Nieuwsuur kunnen hun borst natmaken. Jaap en Jan Cees zullen wel even uitleggen dat er niks mis is met de Nederlandse landbouw en dat Den Haag een complot is tegen de boeren.

Genoeg uitdaging

Uitdagingen genoeg voor dit duo. Een dierhouderij die alleen maar meer onder druk komt te staan zolang grond, emissies en mest niet in balans zijn. Een akkerbouw die met de bestrijdingsmiddelen onder grote druk komt te staan. Het grootste dilemma voor dit duo zal zijn: hoe ga je de belangenbehartiging weer organiseren in Nederland? Ga je alles bij LTO neerleggen of ga je naar ketenorganisaties met een LTO als paraplu? Gaat dit duo dat regelen?

De roep om boerentrots is dermate groot, dat ieder ander geluid kansloos is

Nee, we schieten er uiteindelijk niet veel mee op. Mijn cynische slotsom is dat we dat voorlopig maar voor lief moeten nemen, omdat de roep om boerentrots dermate groot is, dat ieder ander geluid kansloos is.

Schoonvelde
Henk Schoonvelde Columnist

2/3 artikelen over | Registreer om meer artikelen te lezen.