Tijd voor inventarisatie in uiensector

Foto: Canva
Foto: Canva

In de uiensector is de situatie al weken ruwweg hetzelfde. Er is slappe handel vanwege uitblijvende vraag in het buitenland.

Langzamerhand vervliegt de hoop dat de markt in april nog aantrekt door seizoensmatig toenemende afzet van uien in de Europese Unie. Het duurt dit voorjaar te lang. In de laatste maanden van 2020 ging men in de markt er nog min of meer van uit dat er in maart, april, misschien zelfs tekorten aan uien zouden optreden. De export liep immers buitengewoon. Dat werpt nu wrange vruchten af. Verwerkers en sorteerders hebben destijds uien ingekocht voor € 20 tot € 21 directe levering en voor levering maart 2021 gingen de prijzen richting € 25. Reken nog een verhoging van de kosten in verband met indroging, tarra et cetera en een baalprijs rond € 18 voor de gewone maten en het sombere beeld is wel compleet.

Lees verder onder de grafiek.

Aanbod uien in buitenland groeit

Het is voor verwerkers nu een kwestie van inventarisatie. Wat concurrentie betreft: in het buitenland groeit het aanbod vanuit onder meer Egypte. Duitsland en Oostenrijk kopen wel wat, maar hebben ook nog voorraad en zijn daarmee goedkoper uit. Zeker zo belangrijk is het aspect kwaliteit. Goede partijen zijn beperkt beschikbaar. Het is nu kiezen of delen. Bijkopen en risico lopen op aanhoudend lage baalprijzen, ofwel eerst de werkvoorraad opmaken en misschien de hoofdprijs moeten betalen bij inkoop. Voor de telers is het zaak de uien zeer scherp te monitoren op schot, in deze fase van het seizoen een venijnig probleem.

Prognose: prijs gelijk.

Meer prijzen en noteringen bekijken? Via Foodagribusiness.nl/markt heb je toegang tot de grootste prijzendatabase van Nederland. Krijg inzicht in meer dan 1.100 actuele marktprijzen van producten uit agrarische sectoren, aandelenkoersen en bedrijfsmiddelen als kunstmest, energie en grond.

Kwakman
Jack Kwakman Freelance redacteur

2/3 artikelen over | Registreer om meer artikelen te lezen.