Skip to content

Tijd voor politieke reflectie

De grote winst van BBB bij de verkiezingen laat zien dat de transitie waar Nederland voor staat alleen werkt als alle burgers hierbij worden betrokken.

Updated on:
Column
Agri
Sustainable food
BBB-voorvrouw Caroline van der Plas op de verkiezingsavond. Ook BBB kan niet om de problemen rondom stikstofuitstoot en het herstel van natuurgebieden heen. - Foto: Ronald Hissink premium

BBB-voorvrouw Caroline van der Plas op de verkiezingsavond. Ook BBB kan niet om de problemen rondom stikstofuitstoot en het herstel van natuurgebieden heen. - Foto: Ronald Hissink

De Provinciale Statenverkiezingen van 15 maart brachten een aardverschuiving teweeg in het politieke landschap.

In alle provincies is BoerBurgerBeweging (BBB) de grootste partij geworden. De samenleving heeft hierbij een duidelijk signaal afgegeven over de politieke keuzes van de coalitie. Het maatschappelijk draagvlak voor (vooral) het stikstofbeleid moet worden vergroot. Wat laat de verkiezingsuitslag zien?

Burgers betrekken bij transitie

De uitslag laat zien dat de grote transitie waar Nederland voor staat – naar een duurzamer en klimaatneutraal Nederland – alleen werkt als alle burgers hier ook bij betrokken worden. De transitie waar bestuurders over praten, slaagt alleen als iedereen zich hierbij betrokken voelt en de noodzaak van de problematiek inziet. Met het gevoel van dwang vervreemdt de burger zich van de bestuurder. Dit leidt tot een proteststem.

Toch moet ook worden doorgepakt en zullen keuzes moeten worden gemaakt. Dit stelde ook stikstofminister Van der Wal vlak na de verkiezingen. “Je kunt niet zeggen: ik ga geen stikstofbeleid uitvoeren, maar wel huizen bouwen.”

Ook BBB kan niet om de problemen rondom stikstofuitstoot en het herstel van natuurgebieden heen. Niet in de laatste plaats omdat we onderdeel zijn van de Europese Unie en ons gecommitteerd hebben aan de doelstellingen uit de Green Deal en Farm-to-Fork-strategie.

Op praktijk afgestemd beleid

De urgentie van het aanpakken van de klimaatcrisis worden niet kleiner door verkiezingen en de sector zal stappen moeten blijven zetten. Echter, de verkiezingen laten wel zien dat er ruimte moet komen voor een meer op de praktijk afgestemd beleid dat is afgestemd met de betrokken partijen. Hopelijk onderstreept BBB, en de overige politieke partijen, dit en kan met het Landbouwakkoord hier een eerste stap gezet worden.

Snel delen

Afbeelding
Jesse Markus

adviseur public affairs bij Schuttelaar & Partners in agribusiness en life sciences & healthy living

Misset Uitgeverij B.V. Auteursrecht voorbehouden

Algemene voorwaarden Privacy Cookies

Beheer
WP Admin