Doorgaan naar artikel

Tijdelijke prijsdip bij witlof

Foto: Bert Jansen premium

Foto: Bert Jansen

In vergelijking met vorige week is de prijs voor witlof wat ingezakt. Deze dip is naar verwachting tijdelijk.

Een mogelijke oorzaak voor het lagere prijsniveau is het wegvallen van een handelsdag in het begin van deze week in België en in Duitsland. De christelijke dagen Allerheiligen en Allerzielen gaan in die landen hand in hand met een vrije dag. De lofproductie loopt ondertussen gewoon door, voor de handel betekent dat even wat meer aanbod.

Opbrengsten witlof matig

Het is zeker niet zo dat er sprake is van een opleving van de productie. Op veel trekbedrijven wordt nu overgeschakeld naar nieuwe wortels, met opbrengsten die niet direct hoog uitvallen.

Volgens Chicogrow-adviseur Sjaak Gerards blijft de eerste productie bij ‘zijn’ allervroegste omschakelaars beperkt tot zo’n 55 kilo per vierkante meter. Het eerste lof blijft deze keer aan de korte kant, verklaart hij, door de wat minder zonrijke groeiomstandigheden op het veld in vergelijking met vorige jaren. Dat is met name merkbaar bij de fijnere wortels.

Deze wat mindere productie is tijdelijk, voegt Gerardts toe. “Het trekt snel bij als de wortels wat meer koude hebben gehad. Daarom mag verwacht worden dat de huidige prijsdip zich snel herstelt, in ieder geval totdat de productie met de nieuwe wortels echt op stoom is.”

Karakteristiek in dit verband is de stand van zaken begin november 2020, toen met piekprijzen. Pas in de laatste week van deze maand zakte het niveau tot onder een euro per kilo.

Prijzen in het winkelschap

In het winkelschap is er opvallend veel variatie in de prijsstelling. Plus is deze week aan het stunten met witlof voor € 1,18 per kilo. Coop en Jan Linders vragen 3 euro per kilo meer: € 4,18 per kilo. Jumbo: € 2,18, Albert Heijn € 1,99 voor 4 stuks.

Prognose: prijsherstel.

Prijsinformatie over vollegrondsgroente vind je op FoodAgribusiness.nl/markt

Beheer
WP Admin