Timmermans erkent bestaan van landbouwstudie

01-06-2021 | Laatste update op 22-02 | |
Eurocommissaris Frans Timmermans. - Foto: ANP
Eurocommissaris Frans Timmermans. - Foto: ANP

De Europese Commissie erkent dat er een studie is, waarin de gevolgen van de Boer-tot-Bordstrategie worden doorgerekend.

Vorige week werd, onder andere via Food&Agribusiness, bekend dat er een doorrekening van de voornemens van de Europese Commissie zou zijn, die door Frans Timmermans echter niet wordt geopenbaard.

Doorrekening later gepubliceerd

En woordvoerder van Timmermans erkent nu dat “er een studie in voorbereiding is om de implementatie van de toekomstige GLB-voorstellen te modelleren in combinatie met enkele van de doelstellingen van de Boer-tot-Bord- en Biodiversiteitsstrategieën.”

Volgens de Europese Commissie wordt de studie later dit jaar gepubliceerd. De studie is geen impact-assessment, zegt de woordvoerder, “aangezien de reikwijdte ervan beperkt is.”

Verschillende lidstaten en parlementariërs vroegen regelmatig om een doorrekening en onderbouwing van de Boer-tot-Bordstrategie. Tot nu toe stelde de Europese Commissie steeds dat er geen effectbeoordeling hoeft te worden gemaakt, omdat de strategie geen wetgeving is.

In 2023 gaat het nieuwe Gemeenschappelijke Landbouwbeleid (GLB) van de EU in. Wat is de grootste verandering in het nieuwe beleid en wat doet Nederland zelf? Lees dit en meer op de themapagina GLB

Braakman
Jan Braakman Redacteur


Beheer