Eurocommissaris Frans Timmermans presenteert op 20 mei zijn Farm-to-Fork-strategie voor het verduurzamen van de landbouw in de Europese Unie. Zijn plan is onderdeel van de klimaatmaatregelen.
Hoewel de focus momenteel bij de coronacrisis ligt, zegt Timmermans dat de klimaatcrisis niet verdwijnt. Met zijn strategie wil Timmermans benadrukken dat verduurzaming geen bedreiging voor de agrarische sector is, maar een kans.
Duurzaamheid wordt het handelsmerk voor de Europese landbouw en de transitie daar naartoe moet gereguleerd worden met zowel financiële middelen als regelgeving, zegt Timmermans bij een gesprek met het Europees Parlement. De huidige gezondheidscrisis kan volgens Timmermans het proces versnellen.
Europeanen vinden gezondheid belangrijker door de coronacrisis en nemen daardoor volgens hem een andere levensstijl en andere voedingsgewoonten aan. Wellicht zijn mensen daardoor bereid meer te betalen voor gezonde producten uit hun eigen regio, opperde hij.
Timmermans geeft in een gesprek met de landbouwcommissie van het Europees Parlement aan dat de land- en tuinbouw bijzonder wordt getroffen door de coronacrisis. Sommige sectoren worden zwaar getroffen, andere beperkt en sommige sectoren presteren juist beter door de crisis. Timmermans ziet de crisis geen reden om zijn duurzaamheidsplannen uit te stellen. Diverse Europarlementariërs, waaronder SGP‘er Bert-Jan Ruissen, pleiten voor uitstel omdat boeren in deze moeilijke tijden geen nieuwe eisen en onrealistische doelstellingen mogen worden opgelegd.
Als we niets doen zal de landbouwsector daar het meest van te lijden hebben
Timmermans zegt dat de nieuwe visie niet direct zal leiden tot een compleet andere landbouw. Veel boeren zijn volgens hem op de goede weg. Hij wil de methoden die effectief zijn juist uitbouwen en beter benutten. “Als we niets doen zal de landbouwsector daar het meest van te lijden hebben”, reageerde hij, verwijzend naar bijvoorbeeld de gevolgen van de droogte voor de landbouw. Hij weersprak argumenten dat de voedselzekerheid in gevaar dreigt te komen door zijn voorstellen. Timmermans benadrukte tijdens zijn bijdrage ook het belang van het platteland en de band tussen stad en platteland. Stedelingen moeten niet vergeten dat de bewoners van het platteland voor hun voedsel en de ruimte om te recreëren zorgen, vindt hij.
In 2023 gaat het nieuwe Gemeenschappelijke Landbouwbeleid (GLB) van de EU in. Wat is de grootste verandering in het nieuwe beleid en wat doet Nederland zelf? Lees dit en meer op de themapagina GLB