Timmermans krijgt volle laag over GLB-uitspraak

Eurocommissaris Frans Timmermans heeft de 27 landbouwministers van de EU en het Europees Parlement tegenover zich gekregen na zijn opmerkingen over een mogelijk intrekken van de voorstellen voor het Gemeenschappelijk Landbouwbeleid (GLB). Timmermans vindt dat het akkoord van de landbouwministers over het Commissievoorstel niet ambitieus genoeg is.

De Duitse voorzitter van de landbouwraad, Julia Klöckner, toonde zich na afloop van de vergadering van landbouwministers boos en geïrriteerd over Timmermans. De Nederlandse vicevoorzitter van de Europese Commissie stelde dat wat hem betreft de voorstellen voor het Gemeenschappelijk Landbouwbeleid zouden kunnen worden ingetrokken, omdat de compromissen die daarover zijn bereikt door de landbouwministers en het Europees Parlement tekortschieten op het gebied van het klimaat- en milieubeleid.

Klöckner zegt dat Timmermans met zijn opmerkingen gebrek toont aan “intellectueel eerlijkheid en redelijkheid”.

Doorklinken in landbouwbeleid

Zijn mede-commissarissen Stella Kyriakides en Janusz Wojciechowski namen openlijk afstand van de suggestie van Timmermans, door te stellen dat er geen sprake van is dat het voorstel door de Europese Commissie wordt ingetrokken.

Vlak nadat het compromis over de landbouwbegroting in de Europese raad van landbouwministers was bereikt en ook het Europees Parlement een standpunt had ingenomen, vroeg Europarlementariër Bas Eickhout aan commissievoorzitter Ursula von der Leyen om het voorstel in te trekken. Von der Leyen heeft in een antwoord aan het Europees Parlement gezegd dat zij niet denkt aan intrekken van het GLB. Von der Leyen vindt wel dat de doelstellingen op gebied van klimaat, biodiversiteit moeten doorklinken in het landbouwbeleid.

Besluit respecteren

Prominente leden van de christendemocratische fractie in het Europees Parlement, onder wie de landbouwcoördinator van de fractie, Herbert Dorfmann, en de voorzitter van de landbouwcommissie Norbert Lins, hebben Von der Leyen in een brief gevraagd Timmermans tot de orde te roepen. De christendemocraten vinden dat Timmermans het democratische proces doorkruist. Tussen de Europese Commissie, het Europees Parlement en de Europese Raad worden op dit moment onderhandelingen gevoerd om tot een gezamenlijk standpunt te komen over het GLB. De persoonlijke opvattingen van Timmermans doorkruisen dat proces. Timmermans behoort als vicevoorzitter van de Europese Commissie de besluiten van de landbouwministers en het parlement te respecteren, aldus de brief.

2/3 artikelen over | Registreer om meer artikelen te lezen.