Timmermans uit de gratie bij landbouwministers

Minister Julia Klöckner maakte Europees Commissaris Timmermans duidelijk dat zijn gedrag het vertrouwen in de Commissie in de functie van “eerlijk bemiddelaar in gevaar brengt”. - Foto: ANP
Minister Julia Klöckner maakte Europees Commissaris Timmermans duidelijk dat zijn gedrag het vertrouwen in de Commissie in de functie van “eerlijk bemiddelaar in gevaar brengt”. - Foto: ANP

De Duitse landbouwminister Julia Klöckner vindt dat Europees Commissaris Frans Timmermans zijn rol als eerlijk bemiddelaar niet goed invult.

Zou het ooit nog goed komen tussen Frans Timmermans, de Nederlandse vice-voorzitter van de Europese Commissie, en de Duitse landbouwminister Julia Klöckner? Bij het begin van de onderhandelingen over het Gemeenschappelijk Landbouwbeleid (GLB) haalde de Duitse landbouwminister al hard uit naar Timmermans. De Limburger had geopperd om de voorstellen, die Phil Hogan in 2018 had gedaan, maar weer in te trekken als de landbouwministers en het Europees Parlement niet voldoende ambitieus waren.

Timmermans heeft ondertussen de Green Deal gepresenteerd, met als onderdelen de Boer-tot-Bordstrategie en de Biodiversiteitsstrategie. In die strategieën zitten allerlei ambities die een sterk stempel kunnen drukken op de gehele voedselketen, van boer tot consument.

Onderhandelingen GLB

De Tweede Kamer had voorafgaand aan de informele landbouwraad veel vragen gesteld, waaronder achttien over de onderhandelingen over het nieuwe Gemeenschappelijk Landbouwbeleid. Het antwoord van minister Carola Schouten was duidelijk, maar niet heel erg informatief. “Deze vraag gaat niet over de specifieke agendapunten van de informele Landbouw- en Visserijraad van 13-15 juni.” Het GLB stond inderdaad niet op de agenda. Maar in de wandelgangen ging het waarschijnlijk over weinig anders, en tijdens de landbouwraad werd er op ambtelijk niveau wel degelijk gesproken over het landbouwbeleid.

Bij de driehoeksonderhandelingen (triloog) tussen het Europees Parlement, de Portugese voorzitter van de landbouwministers en de Europese Commissie, die volgende week worden hervat, zouden Timmermans en zijn adjudant Janusz Wojciechowski een bemiddelende rol moeten innemen. Soms lijkt het erop dat Timmermans niet tussen de partijen staat, maar ze op sleeptouw wil nemen om zijn eigen ambities te realiseren. Dat gaat Julia Klöckner te ver. Ze gaf Timmermans een reprimande, in de vorm van een persbericht waarin ze de Europees Commissaris duidelijk maakt dat zijn gedrag het vertrouwen in de Commissie in de functie van “eerlijk bemiddelaar in gevaar brengt”.

Positie Carola Schouten

Het Gemeenschappelijk Landbouwbeleid is niet het vehikel waarmee de Green Deal moet worden gerealiseerd. Natuurlijk, zegt Klöckner, zullen elementen van de Green Deal terugkomen in het hervormde landbouwbeleid. Daar horen nieuwe technologieën bij, nieuwe weerbare teeltsystemen, nieuwe verdelingstechnieken, vindt Klöckner.

Neem gerust aan: Klöckner en Schouten weten elkaar goed te vinden, zijn het vaak met elkaar eens, en vormen gezamenlijk ook een invloedrijk duo in de raad van landbouwministers.

De Duitse minister sprak in haar kritiek op de Nederlandse Eurocommissaris namens alle landbouwministers, dus ook namens Schouten. De Nederlandse minister zal haar kritiek op Timmermans echter niet zo publiekelijk uiten.

In 2023 gaat het nieuwe Gemeenschappelijke Landbouwbeleid (GLB) van de EU in. Wat is de grootste verandering in het nieuwe beleid en wat doet Nederland zelf? Lees dit en meer op de themapagina GLB

Braakman
Jan Braakman RedacteurBeheer