Eurocommissaris Frans Timmermans. - Foto: EU
De prijs die koolstofboeren krijgen voor het afvangen en opslaan van CO2 zal de komende jaren alleen maar stijgen.
Dat is de verwachting van de Europese Commissie. Komend jaar worden door Brussel, in samenspraak met deskundigen en belangenorganisaties, de regels voor het afvangen van koolstof opgesteld.
Het principe is al wel helder. Bedrijven moeten om CO2 uit te mogen stoten zogenoemde emissierechten hebben. Die zijn te koop via een speciale markt. Maar bedrijven kunnen ook contracten sluiten met koolstofboeren, waarbij ze elke ton die ze uitstoten kunnen compenseren.
Hoofdpijn
De regels voor een dergelijk certificaat zijn nog een hoofdpijndossier voor de Europese Commissie. Voorkomen moet worden dat er lekken in het systeem zitten, waardoor er makkelijk gefraudeerd kan worden.
De plannen voor het uit de lucht halen van koolstof werden 15 december door de Nederlandse Eurocommissaris in Brussel gepresenteerd. “We hebben de opslag nodig om onze klimaatdoelen te halen”, aldus Frans Timmermans.
Volgens de Europese Commissie zijn er verschillende manieren om koolstof uit de lucht te halen. Er kan bos worden aangeplant, veengronden moeten nat blijven, moerassen weer onder water; dat helpt allemaal. Maar wat de exacte regels zijn en hoe dat gemeten wordt, daar zal de speciale commissie zich de komende tijd over buigen. Timmermans spreekt over drie overwinningen. “De nieuwe regels zijn goed voor het klimaat, voor de natuur en voor boeren.”
Certificaten
Timmermans gelooft heilig in de certificaten. “We zien dat nu al in Nederland en Vlaanderen bedrijven bereid zijn om boeren te betalen voor het afvangen van koolstof.” “Maar”, zo erkent de Eurocommissaris, “We moeten het wel eens zijn over de regels. Daarom moeten de definities wetenschappelijk zijn getoetst. De certificaten moeten voor honderd procent betrouwbaar zijn. En dan zul je zien dat boeren heel erg geïnteresseerd zijn. Er valt namelijk iets te verdienen.”