Tiroler boer medeschuldig aan koe-incident

Een Oostenrijkse boer is gedeeltelijk schuldig bevonden aan de dood van een vrouw, die door zijn koeien werd gedood. Dat heeft de Oostenrijkse Hoge Raad geoordeeld na een jarenlange rechtszaak tussen de nabestaanden en de boer.

Op 28 juli 2014 werd een 45-jarige Duitse vrouw die met haar hond in Pinnistal (Tirol) wandelde plotseling aangevallen door koeien en doodgetrapt. Volgens de rechtbank is de boer als eigenaar van de koeien voor de helft verantwoordelijk voor het ongeval. De hondenbezitter is voor de andere helft verantwoordelijk. De boer had moeten weten wat de gevaren zijn van zogende koeien.

Betere hekken plaatsen

Volgens het hooggerechtshof had hij betere hekken moeten plaatsen om wandelaars te beschermen. De hondeneigenaar zou zowel de waarschuwingssignalen als de afstandsregels hebben genegeerd. Zij had zich beter moeten realiseren wat de risico’s zijn van het wandelen met een hond in de directe omgeving van vee.

De veehouder moet de man en zoon van de vrouw een schadevergoeding betalen van € 54.000 en € 24.000 plus een maandelijkse vergoeding van € 600 voor de echtgenoot en € 180 voor de zoon.

2/3 artikelen over | Registreer om meer artikelen te lezen.