Tjeerd de Groot blijft op oorlogspad tegen de boer

30-09 | |
Vergaderboer Columnist
Tjeerd de Groot blijft op oorlogspad tegen de boer
Tjeerd de Groot is lid van de Tweede Kamer voor D66. - Foto: ANP

Wat beweegt Tjeerd de Groot van D66? Hij blijft op het oorlogspad tegen de boeren. Is hij een gefrustreerde oud-directeur van de NZO? Heeft hij daar niet bereikt wat hij wilde en slaat hij via D66 terug naar zijn vroegere bazen, de boeren? Wie het weet mag het zeggen. Maar overal waar mogelijk keert hij zich tegen de wensen van de landbouwsector.

Dat zou ik kunnen begrijpen als hij een goed plan had met perspectief voor de boer. Maar dat heeft hij niet. Hij komt niet verder dan de stelling dat de veestapel de helft kleiner moet. Hoe de blijvende boeren dan de kost kunnen verdienen, zegt hij er niet bij. Dat de prijs wordt bepaald in een mondiale markt vergeet hij kennelijk. Terwijl D66 een groot voorstander is van de EU en de wereldhandel. Niet te volgen, deze man. Gelukkig heeft hij minister Christianne van der Wal van Stikstof aan een touwtje, die voor hem de kolen uit het vuur haalt.

Het lijkt Poetin wel. Ook die maakt iedereen, die een andere mening heeft, onschadelijk

Zelf kan hij dan doorgaan met zijn eenzame oorlog tegen de boeren. Twee voorbeelden van de laatste weken. Eerst vroeg hij in de Tweede Kamer om een soort spreekverbod voor agrarische Statenleden over stikstof. Hij vindt dat boeren, die Statenlid zijn, niet mee mogen praten als dit punt aan de orde komt. Met andere woorden, de ervaringsdeskundige wordt de mond gesnoerd. Het lijkt Poetin wel. Ook die maakt iedereen, die een andere mening heeft, onschadelijk. Dat wil Tjeerd ook, maar gelukkig kreeg hij zijn zin niet in de Tweede Kamer.

Hij is ook tegen boerenkennis in de besturen van waterschappen. Hij stelde, samen met Laura Bromet van GroenLinks, voor de geborgde zetels te schrappen. Dit leidde tot verzet in de Kamer en de ChristenUnie kwam met een compromisvoorstel om Landbouw en Natuur ieder twee geborgde zetels te laten houden. Het bedrijfsleven valt dan buiten de boot.

Tegen zijn zin moet Tjeerd de Groot leven met dit compromis, dat nog niet door de Eerste Kamer is goedgekeurd. Het bedrijfsleven is boos en probeert het tij de keren.

En Tjeerd? Die is vast bezig met een nieuw plan om zijn vroegere bazen te treffen.

Meer over


Beheer