Tjeerd de Groot doet een ‘Van Oudenallentje’

11-02-2022 | |
Het zal Tjeerd de Groot niet weer overkomen dat hij staatssecretaris Heijnen niet herkent. Foto: ANP
Het zal Tjeerd de Groot niet weer overkomen dat hij staatssecretaris Heijnen niet herkent. Foto: ANP

Nieuwe bewindslieden worden nog niet altijd herkend. Soms merkt een Kamerlid ook de aanwezigheid van een staatssecretaris niet op. Het overkwam D66‘er Tjeerd de Groot deze week.

Sommige bewindslieden in het nieuwe kabinet waren al bekend voordat ze minister of staatssecretaris werden. Maar wie kende Vivianne Heijnen al voordat ze namens het CDA staatssecretaris voor Infrastructuur en Waterstaat werd?

In Limburg naam opgebouwd

De in 1982 in het Limburgse Spaubeek geboren Heijnen heeft vooral in Limburg een naam opgebouwd. Ze werkte onder andere voor het Algemeen Burgerlijk Pensioenfonds, voor de Universiteit van Maastricht en ze was wethouder in Maastricht. Zij kent de weg in Brussel, waar ze hoofd van de Campus van de Universiteit van Maastricht was. Ze leidde zeven jaar de CDA-fractie in de Maastrichtse gemeenteraad.

Ze is staatssecretaris, maar in het buitenland mag ze zich minister voor milieu noemen. Een van de onderwerpen in haar portefeuille is biotechnologie. Dat was de reden dat ze woensdag deelnam aan het commissiedebat over tuinbouw en biotechnologie. En hoewel ze een week geleden al een glansrijk debuut had gemaakt in de plenaire zaal, had niet iedereen woensdag in de gaten in welke hoedanigheid ze het debat bijwoonde.

Ik hoop niet dat er mensen kijken

Pijnlijk was hoe D66-Kamerlid Tjeerd de Groot haar aanwezigheid beoordeelde. Hij dacht dat Heijnen behoorde tot ‘de staf van de minister’. Collega Derk Boswijk wees de D66‘er erop dat de staatssecretaris er ook was ,waarna De Groot zich tot twee maal toe uitputte in excuses: “Ik hoop niet dat er mensen kijken.”

Het was niet zo erg als die keer in 2006 dat Kamerlid Gonny van Oudenallen in de plenaire zaal zich erover beklaagde dat Hans Hoogervorst, de toenmalig minister van Volksgezondheid, zich in het vragenuur liet vervangen. De minister zat tegenover haar. Zelfs toen Kamervoorzitter Weisglas haar daarop wees, bleef ze nog even volharden in haar veronderstelling dat Hoogervorst er niet zat. De minister antwoordde: “Ik moet mevrouw Van Oudenallen mededelen: Ik bén minister Hoogervorst. Sinds de invoering van de Zorgverzekeringswet word ik ook op straat herkend. Ik zou hopen dat dat ook hier het geval zou zijn.”

Staghouwer

Het zal Tjeerd de Groot niet weer overkomen dat hij Heijnen niet herkent. De staatssecretaris toonde dat ze zich het biotechnologie-dossier goed eigen had gemaakt. Ze weet hoe de stand van zaken in Brussel is en ze kent de belangen van de Nederlandse veredelingsbedrijven. Ze toonde zich bovendien een bewindsvrouw die zich niet vastklampt aan de antwoorden die haar ambtenaren hebben voorbereid, in tegenstelling tot landbouwminister Staghouwer. Die geeft wel antwoorden, maar komt niet los van de teksten die hij aangeleverd krijgt van zijn ambtenaren. “Erg procedureel”, oordeelde D66‘er De Groot. In dat opzicht kan Staghouwer wel een portie Heijnen gebruiken.

Braakman
Jan Braakman Redacteur
Meer over


Beheer