Tjeerd de Groot speelt vals

Eigenlijk had ik niet weer willen schrijven over Tjeerd de Groot. Hij had voor mij afgedaan.

En door zijn uitspraken van vorige week helemaal. Het vervelende is echter dat hij macht heeft en die over de rug van de boer uitbuit. Met zijn uitspraken van vorige week onderstreepte hij zijn valse spel. Dat stoorde mij zo erg, dat ik me opwond.

“Niet doen”, zei Hanna. “Hij is het niet waard. Dat hij vals speelt, verbaast me niet. Verdachtmakingen over de verspreiding van het coronavirus bij nertsen passen bij mensen zoals hij. Niets van aantrekken.”

Geen enkel gevoel

Dat doe ik wel. Eerst vorige week in het interview met Boerderij. Zeggen dat hij het beste voor heeft met de veehouderij. En dat, terwijl hij vele gezinnen door zijn uitspraak over halvering van de veestapel in verwarring en tot wanhoop heeft gebracht. Het feit dat hij dit steeds herhaalt, bewijst dat hij geen enkel gevoel heeft over wat zijn woorden teweegbrengen. Van een voormalig NZO-directeur, die toen de boeren nog aanspoorde meer te gaan melken, verwacht je dat niet.

Als er geen bewijs is, dan hoort een correct Kamerlid dat niet te zeggen

Maar het ergst vind ik zijn verdachtmakingen richting de nertsenfokkers. Vorige week stelde D66 de vraag aan minister Schouten: “Worden nertsen opzettelijk besmet met corona?” Tjeerd de Groot lichtte toe dat hij geen bewijs heeft, maar dat het wel opmerkelijk is dat de besmette bedrijven elkaar nu zo snel opvolgen. “Het is tè opvallend”, zegt hij, de farizeeër.

Sector afbouwen

Kijk, dat vind ik vals spel. Suggereren dat boeren opzettelijk hun nertsen laten besmetten om voor een ruiming en royale vergoeding in aanmerking te komen. Als er geen bewijs is, dan hoort een correct Kamerlid dat niet te zeggen. Dat is een hele sector aan de schandpaal nagelen. Dat doet een fatsoenlijke mens niet.

Maar Tjeerd de Groot wel. Daarom moest ik nog een keer over hem schrijven. Hij heeft sterk bevorderd dat minister Schouten heeft besloten de sector nu af te bouwen. Dat daardoor nertsenhouders in het hele land getroffen worden, interesseert hem niet. Jammer dat Tjeerd langer blijft dan de nertsen.

2/3 artikelen over | Registreer om meer artikelen te lezen.