Toch geen ontheffing voor neonics in Verenigd Koninkrijk

16-03-2021 | Laatste update op 08-11 | |
Steeds meer Britse telers overwegen in plaats van bieten meer tarwe te gaan zaaien. - Foto: Canva
Steeds meer Britse telers overwegen in plaats van bieten meer tarwe te gaan zaaien. - Foto: Canva

Door de strenge vorst in februari wordt in het Verenigd Koninkrijk de drempelwaarde voor een ontheffing op Cruiser SB in bieten niet gehaald. De animo om bieten te telen, slinkt.

Britse bietentelers mogen in 2021 toch geen met neonicotinoïden behandeld bietenzaad gebruiken. Dat heeft de British Beet Research Organisation (BBRO), de Britse equivalent van het IRS, bekendgemaakt. Dat komt omdat de drempelwaarde voor de derogatie niet is gehaald.

Clausule in derogatie

De Britse overheid gaf eind 2020 een ontheffing voor het gebruik van Cruiser SB in suikerbieten. De derogatie bevatte echter een clausule dat stelde dat de derogatie alleen verleend zou worden als volgens een voorspellingsmodel van onderzoeksinstituut Rothamsted Research eind augustus 2021 meer dan 9% van de suikerbieten in het Verenigd Koninkrijk schade zou ondervinden van het vergelingsvirus.

Dat was lange tijd het geval, maar net als in Nederland vroor het in februari echter flink in het Verenigd Koninkrijk. Dit drukte de luizenpopulatie en zorgde voor een latere eerste luizenvlucht, pas vanaf 18 mei. Vorig jaar vond de eerste luizenvlucht al in maart plaats. De latere luizenvlucht zou in het voorspellingsmodel leiden tot een schadedruk van 8,37% eind augustus, lager dan de vereiste schadedrempel. Dus werd begin maart de ontheffing ineens ingetrokken.

Onvrede onder telers

Het intrekken van de ontheffing enkele weken voor het zaaien leidt tot veel onvrede onder de Britse bietentelers. Onduidelijk is nu hoe het verder moet met Cruiser SB gecoat zaad. Veel zaad is namelijk al met Cruiser SB gecoat en al uitgeleverd. Of dat weer ingeleverd kan worden en of er nog wel voldoende vervangend onbehandeld zaad beschikbaar is, is nog onbekend.

Hogere bestrijdingskosten voor de teler

Het BBRO gaat komend seizoen intensief bieten monitoren op luizen en de telers actief van bestrijdingsadvies voorzien. Vooralsnog hebben Vydate 10G en Teppeki een ontheffing gekregen tegen luizen in bieten. Voor nog twee insecticiden heeft het Britse IRS een ontheffing aangevraagd.

Gevolg van het niet doorgaan van de ontheffing is dat de teler komend seizoen met hogere bestrijdingskosten wordt geconfronteerd. De lage bietenprijs die British Sugar betaalt, zorgt al voor gemor onder de telers. Britsh Sugar betaalde voor 2020 22,50 pound (€ 26) per ton bieten bij 16% suiker, terwijl de kostprijs op zo’n 30 pound per ton ligt. Afgelopen seizoen werden de telers geconfronteerd met lage opbrengsten door onder andere het vergelingsvirus. De oogst bleef steken op 900.000 ton, tegen 1,19 miljoen ton normaal.

Liever tarwe dan bieten

Nu de ontheffing niet doorgaat, slinkt de animo onder Britse telers nog meer om komend jaar bieten te gaan telen. Het risico op een verliesgevend saldo met bieten wordt gewoonweg te groot. Steeds meer telers overwegen in plaats van bieten meer tarwe te zaaien, de gestegen graanprijzen geven de doorslag.

Lees ook: EU-lidstaten scheutig met derogatie voor neonicotinoïden

Knuivers
Martijn Knuivers freelance redacteur


Beheer