Toch in gesprek blijven

09-08 | |
Oppewal
Johan Oppewal chef-redacteur
Eerste gesprek tussen kabinet en boeren met bemiddelaar Remkes. - Foto: ANP/ JEROEN JUMELET
Eerste gesprek tussen kabinet en boeren met bemiddelaar Remkes. - Foto: ANP/ JEROEN JUMELET

Wie heeft de langste adem, actievoerende boeren of kabinet? Die vraag blijft hangen na de ontmoeting van een aantal boerenorganisaties met gespreksleider Johan Remkes, afgelopen vrijdag.

Afgezien van erkenning dat de communicatie niet handig was, zat er eigenlijk geen beweging in de positie van het kabinet. Geruchten dat de deadline voor het halen van de doelen toch weer naar 2035 in plaats van 2030 zou kunnen, bleken niet te kloppen. Ook verder is er geen echte nieuwe opening gegeven. De ruimte die wel genoemd wordt, was er al. Denk aan de rol van innovatieve technieken.

De teleurgestelde en boze reactie van de niet-aanwezige boerenorganisaties kwam dan ook niet als een verrassing. Dat FDF-voorzitter Mark van den Oever meteen vrijdag de ‘hardste acties ooit’ aankondigde eigenlijk ook niet. Het past in zijn rol als de spreekwoordelijke ‘bad cop’.

Als we bij die beeldspraak blijven, is LTO-voorzitter Sjaak van der Tak de ‘good cop’. Zijn optreden van afgelopen week is het meest verrassend. Hij slaagt erin om én mee te praten met de overheid (en dat te blijven doen, zoals hij heeft aangekondigd) én tegelijk aansluiting te houden bij het activistische deel van de boerenorganisaties.

Blijven praten is belangrijk

Dat Van der Tak blijft praten, is heel belangrijk. Het is de enige kans op een uitweg die iets oplevert. Het alternatief is verdere verharding van de strijd, waarbij het doel meer uit beeld raakt naarmate de acties controversiëler worden. Vraag is: hoe lang houdt hij dat vol? Die vraag geldt ook voor de actievoerders.

Voor het kabinet kon dat wel eens minder spelen. Dat lijkt bezig tijd te kopen, in de hoop dat de gemoederen op den duur wat zullen bedaren. Toch geldt ook hier: voor een echt gesprek is beweging nodig, van beide kanten.

Meer over


Beheer