Skip to content

Toch volop kansen voor traag groeiende bio-sector

Het marktaandeel biologisch bleef afgelopen jaar nagenoeg gelijk, meldt het Bionext trendrapport.

Vraag naar bio stimuleren kan de markt een impuls geven. - Foto: Ton Kastermans Fotografie premium

Vraag naar bio stimuleren kan de markt een impuls geven. - Foto: Ton Kastermans Fotografie

Het marktaandeel biologisch in Nederland is afgelopen jaar nagenoeg gelijk gebleven, zo blijkt uit het Bionext trendrapport 2020.

Dat is opvallend, gezien het feit dat veel consumenten, als gevolg van Covid-19, juist meer aandacht leken te hebben voor een duurzame toekomst. Blijkbaar staat biologisch voor veel consumenten nog niet synoniem aan duurzaam en/of willen ze er niet voor betalen. Bionext-directeur Michaël Wilde ziet in de cijfers een bevestiging van zijn beeld dat de gemiddelde consument nog te weinig over biologisch weet. “Daar liggen nog volop kansen.” Biologisch kan volgens hem wel degelijk bijdragen aan verduurzaming van de landbouw.

Verkoopcijfers ontbreken

Feit is dat niet alle cijfers in het trendrapport zijn meegenomen. Zo ontbreken cijfers van verkoop via speciaalzaken en directe verkoop bij de boer. De boerderijwinkels waren afgelopen jaar erg in trek. Ook werd vrijwel de gehele foodservice-sector tot stilstand gebracht. De cijfers vertellen dus niet het hele verhaal. Toch hadden de voorstanders van bio op meer gehoopt. In die zin zijn deze cijfers dus teleurstellend.

Wind in de zeilen

Tegelijkertijd heeft bio in Europa nog steeds de wind in de zeilen. Het wachten is op welke manier de Europese lidstaten de biologische landbouw gaan stimuleren om aan het Europese streefgetal van 25% biologisch landbouwareaal te komen. Nederland zelf zit daar mijlenver van af.

Nederland zit mijlenver af van het Europese streefgetal van 25% biologisch landbouwareaal

Bionext verwacht de plannen voor Nederland in het eerste of tweede kwartaal van 2022. Een juiste stimulering van de vraag kan de marktgroei een flinke impuls geven. Mocht Nederland met beperkte maatregelen komen, dan is er niet direct een man overboord. Ook stimulering van bio in de landen om ons heen biedt kansen voor de producenten van biologische producten in Nederland.

Snel delen

Misset Uitgeverij B.V. Auteursrecht voorbehouden

Algemene voorwaarden Privacy Cookies

Beheer
WP Admin