Skip to content

Toch weer perspectief voor biologische aardappelen

De markt voor biologische aardappelen liep het afgelopen jaar tegen zijn grenzen aan. Er lijkt nu wel meer perspectief door hogere prijzen.

Updated on:
Nieuws
Agri
Sustainable food
Rooien van biologische aardappelen. - Foto: Henk Riswick premium

Rooien van biologische aardappelen. - Foto: Henk Riswick

De markt voor biologische aardappelen liep het afgelopen jaar tegen zijn grenzen aan. Er lijkt nu wel meer perspectief door hogere prijzen.

De biologische aardappelsector heeft na jaren van gestage groei een lastige periode achter de rug. In de periode 2015-2020 steeg het bio-areaal met een derde naar 2.053 hectare. Het aantal biologische bedrijven nam toe van 220 tot 286 (bron: CBS).

Dat laatste jaar was er echter ook een kentering. De biologische aardappelteelt was harder gegroeid dan de vraag, waardoor het aanbod te groot werd voor de Nederlandse afzetmarkt. Dat is een probleem omdat er in het buitenland nauwelijks tot geen vraag is naar robuuste aardappelrassen.

Gevolgen voor de prijs

De onbalans tussen vraag en aanbod had sterke gevolgen voor de prijs. Zo noteerde Agrico vorig jaar juli bijvoorbeeld een poolprijs voor bio-tafelaardappelen uit de oogst van 2020 van € 28,53 per 100 kg (geleverd in week 3). Dit werkte door in 2021. Het areaal biologische aardappelen daalde dat jaar met bijna 7% naar 1.915 hectare (284 bedrijven). Daarvan bestond 1.342 hectare uit consumptieaardappelen en 573 hectare uit pootaardappelen.

Minder overschakelaars naar bio

De animo om om te schakelen naar biologisch nam eveneens af. In 2020 ging het nog om vijf omschakelaars en 10 hectare. In 2021 waren er slechts twee omschakelaars (samen 4 hectare). Doordat de gangbare aardappelsector vorig jaar ook kromp, blijven de biologische marktaandelen gelijk, met respectievelijk 1,9% voor consumptieaardappelen en 1,3% voor pootaardappelen. In het supermarktschap ligt het bio-aandeel van aardappelen hoger, rond de 3% (bron: IRI).

Het perspectief voor de biologische aardappel is dit jaar wel beter. Zo maakte Agrico onlangs bekend dat het € 50,79 per 100 kg voor bio-tafelaardappelen uit oogst 2021 betaalt; bijna het dubbele van het jaar ervoor. Voor bio-pootaardappelen is dat € 62,82 per 100 kg. Ook dat is fors meer dan de € 45,10 van een jaar eerder.

Daarnaast heeft de provincie Flevoland een belangrijk thema van de verduurzaming van de aardappelsector gemaakt.

Snel delen

Afbeelding
Theo Brummelaar

Freelance redacteur

Misset Uitgeverij B.V. Auteursrecht voorbehouden

Algemene voorwaarden Privacy Cookies

Beheer
WP Admin