Doorgaan naar artikel

Toegestaan versus gezond

Geüpdatet op:
Commentaar
Food & Health
Foto: Canva premium

Foto: Canva

Wanneer verandert een oordeel over een product in laster?

Die vraagt dringt zich op na het oordeel van een rechter in Frankrijk over de app Yuka, die voedingswaarden van producten met een score beoordeelt. Het betreft in dit geval vleeswaren. De organisatie van vleeswarenfabrikanten spande een rechtszaak aan tegen Yuka, omdat vleeswaren zonder nitriet een hogere score krijgen dan die met nitriet.

Nitriet

Nitraat komt van nature voor in groente en drinkwater. Het lichaam kan dit omzetten in nitriet en dat is in grote hoeveelheden schadelijk voor de mens. Nitraat en nitriet worden aan vleeswaren toegevoegd om de houdbaarheid ervan te vergroten of voor de kleur en smaak. Hierbij gelden maximale concentraties die mogen worden toegevoegd aan bepaalde producten. Vanwege dat maximum krijg je dus, bij normale consumptie, geen gezondheidsproblemen door het nuttigen van vleeswaren. Maar gezond is nitriet nou ook weer niet. Je moet er dus mee oppassen.

Yuka veroordeeld tot een boete

De fabrikanten van vleeswaren vinden dat er niets mis is met het gehalte nitriet in hun producten, omdat die volledig voldoen aan de Franse eisen en regelgeving. Yuka is beschuldigd van laster en misleidende marketingpraktijken. De rechter gaf ze gelijk en veroordeelde Yuka tot een boete van € 20.000. De organisatie achter de app gaat in hoger beroep.

Als iets is toegestaan, wil dat niet meteen zeggen dat het gezond is

Beide partijen hebben een punt. De vleeswarenproducenten omdat ze binnen de normen blijven en Yuka omdat nitrietrijke vleeswaren desalniettemin niet per se uitblinken in gezondheidsvoordelen. Als iets is toegestaan, wil dat niet meteen zeggen dat het gezond is. Wijn en chips zullen ook geen hoge score krijgen.

Consumenten hebben behoefte aan informatie die leidt tot transparantie. Zij, of in elk geval een deel ervan, willen een bewuste keuze kunnen maken. Daar kan een app ze bij helpen. Natuurlijk valt wel te hopen dat consumenten hun gezonde boerenverstand blijven gebruiken en de scores relativeren. Een te zwart-wittebenadering is immers zelden gezond.

Snel delen

Petra Vos
Petra Vos

Redacteur

Misset Uitgeverij B.V. Auteursrecht voorbehouden

Algemene voorwaarden Privacy Cookies

Beheer
WP Admin