Foto: ANP
In dit artikel
Er zou een meer gelijke verdeling tussen mannen en vrouwen in de agrifood-sector moeten zijn. Dat bleek tijdens het evenement Women in Food and Agriculture in Amsterdam.
Hoe ziet de toekomst van de landbouw eruit? Volgens de bezoekers van het Women in Food and Agriculture-evenement in ieder geval met een meer gelijke verdeling van mannen en vrouwen in de sector. Daarnaast moet de sector verantwoordelijkheid nemen om onder andere klimaatverandering tegen te gaan. Dat bleek tijdens de bijeenkomst vorige week in Amsterdam waar vrouwen van over de hele wereld en uit de gehele sector, van boerenbedrijven tot de grote agribusinessbedrijven, samenkwamen.
Ondervertegenwoordigd
Uit een enquête onder 2.500 personen, waarvan de resultaten tijdens het evenement werd gepresenteerd, blijkt dat 50% van de vrouwen in de agrifood vindt dat vrouwen voldoende vertegenwoordigd zijn in het leiderschap van hun organisatie. 43% van de vrouwen vindt dat vrouwen voldoende vertegenwoordigd zijn in de agrifoodsector. Daarbij is 49% van de vrouwen ooit aangezien voor iemand werkzaam op een lager niveau (bijvoorbeeld secretaresse). Mark Lyons, CEO van Alltech, het bedrijf dat de enquête uitrolde: “De agrifoodsector is een door mannen gedomineerde industrie. We moeten een omgeving creëren waarin we conversaties mogelijk maken, waar vrouwelijke mentoren kunnen worden gezocht.”
Persoonlijk netwerk
Uit de enquête blijkt namelijk dat het gebrek aan vrouwelijke mentoren en een persoonlijk netwerk een belemmering is voor veel vrouwen. Als reden voor het belang van vrouwen in de agrifood werd genoemd dat vrouwen in huishoudens een belangrijke rol hebben in het maken van beslissingen, over bijvoorbeeld welke voeding er gekocht wordt. Daardoor kunnen zij dit ook doorvertalen in de keuzes die bedrijven moeten maken.
Andere uitdagingen
De toekomst van de sector is echter meer dan ‘meer vrouwen in de sector’, zo bleek op de bijeenkomst. Klimaatverandering, ontbossing, emissies en meer uitdagingen kwamen aan bod. Maar, zo klonk het ook, ‘landbouw is de enige sector die gezien kan worden als een probleem, maar tegelijkertijd ook de oplossing is’. “We worden misschien gezien als een slechte sector, maar ik zie het als een kans”, aldus Jane Rickson, professor in bodemkunde. “De manier waarop we met de bodem omgaan kan veel betekenen in de oplossing voor onder andere klimaatverandering.” Caroline Drummond, CEO van het Britse bedrijf LEAF, voegde toe: “We hebben in alle ketens nog veel te leren en ook anderen te leren. Educatie over de landbouw op scholen is belangrijk, maar zou niet alleen over de landbouw moeten gaan maar over de hele keten.”
Geen ‘one size fits all’ oplossing
Duidelijk werd dat er geen ‘one size fits all’ oplossing is voor de huidige problemen. Boeren in het ene land zijn niet hetzelfde als in het andere land. En wat voor het ene bedrijf een oplossing is, is geen oplossing voor alle bedrijven of de hele sector. Dat zei ook Carla Hillhorst, vicepresident R&D bij Unilever: “Vleesvervangers kunnen in het ene werelddeel een belangrijke bijdrage aan de oplossing zijn, maar niet de oplossing voor de hele wereld.”