Skip to content

Toekomst in dierlijk en plantaardig

In de Verenigde Staten ontstaat, onder voorbehoud van goedkeuring, een nieuwe pluimveeverwerker.

Updated on:
Bedrijven
Commentaar
Eiwittransitie
Hoewel in de Verenigde Staten de plantaardige vleesvervangers steeds meer in opkomst zijn, groeit ook de consumptie van pluimveevlees. - Foto: Hans Prinsen premium

Hoewel in de Verenigde Staten de plantaardige vleesvervangers steeds meer in opkomst zijn, groeit ook de consumptie van pluimveevlees. - Foto: Hans Prinsen

In de Verenigde Staten ontstaat, onder voorbehoud van goedkeuring door instanties, een nieuwe grote pluimveeverwerker.

Een van ’s werelds grootste agrifood concerns, Cargill, neemt samen met investeringsmaatschappij Continental Grain, Sanderson Farms over. Daarbij zal een dochteronderneming van de investeringsgroep, Wayne Farms, samengaan met Sanderson Farms. Daardoor ontstaat de op twee na grootste pluimveeverwerker van de VS.

Investeren in slachterij

Investeren in een slachterij is voor Continental Grain geen nieuwe stap. Ze is actief in de gehele voedingsketen, en investeert onder andere in voedingsmiddelenbedrijf KraftHeinz, agrifood handelshuis Bunge en de Braziliaanse slachterij BRF. Maar ook de producent van kweekvlees Memphis Meats en producent van plantaardige vleesvervangers Impossible Foods hebben op een investering van Continental Grain kunnen rekenen. De investeringsmaatschappij ziet dus brood in zowel de traditionele markten als de opkomende markten, zoals vleesvervangers.

Groei consumptie pluimveevlees

Ook de overname van Sanderson Farms is een investering met blik op de toekomst. Hoewel in de Verenigde Staten de plantaardige vleesvervangers steeds meer in opkomst zijn, groeit ook de consumptie van pluimveevlees. Pluimveevlees is in de VS één van de snelst groeiende markten. De consumptie per inwoner groeide van zo’n 43 kilo per jaar in 2000 naar bijna 52 kilo volgend jaar, zo is de inschatting van de National Chicken Council.

Dierlijke eiwitten én nieuwe eiwitten

Het doel van investeringsmaatschappijen, en dat is bij Continental Grain niet anders, is om geld te halen uit de ondernemingen waar zij in investeren. Hoewel het soms lijkt alsof alle aandacht tegenwoordig gaat naar de ‘nieuwe eiwitten’, waar miljarden euro’s in worden gepompt, onder andere door investeringsmaatschappijen, toont de overname van Sanderson Farms aan dat dat echt niet alleen maar het geval is. Het is (nog) lang geen kwestie van of/of, maar zeker voorlopig een kwestie van en/en. Dierlijke eiwitten én nieuwe eiwitten. Waarbij pluimveevlees, mede door zijn duurzame imago bij consumenten, absoluut toekomst heeft.

Snel delen

Carolien Kloosterman
Carolien Kloosterman

Voormalig redacteur

Misset Uitgeverij B.V. Auteursrecht voorbehouden

Algemene voorwaarden Privacy Cookies

Beheer
WP Admin