Doorgaan naar artikel

Toekomst verzekerd voor Duitse pluimveevleessector

Geüpdatet op:
Pluimvee
Achtergrond
Sustainable food
Pluimveeslachterij. De Duitse brancheorganisatie Zentralverband der Deutschen Geflügelwirtschaft wil dat Duitsland dé standplaats voor pluimveevleesproductie wordt. - Foto: Anne van der Woude premium

Pluimveeslachterij. De Duitse brancheorganisatie Zentralverband der Deutschen Geflügelwirtschaft wil dat Duitsland dé standplaats voor pluimveevleesproductie wordt. - Foto: Anne van der Woude

De toekomst van de Duitse pluimveevleesproductie ligt in Duitsland. Dat is de kern van de strategische visie van de brancheorganisatie Zentralverband der Deutschen Geflügelwirtschaft (ZDG).

In de toekomstvisie van de Duitse brancheorganisatie Zentralverband der deutschen Geflügelwirtschaft (ZDG) geeft de sector aan dat het wil inspelen, en al ruimschoots heeft ingespeeld, op wat de maatschappij wil. Daarbij gaat het om bekende zaken als dierenwelzijn, milieu en klimaat. In dat spoor wil de sector verder, zo is ZDG overtuigd in een programmaverklaring onder de titel ‘Geflügelfleisch made in Germany; hoe wij de beste standplaats voor pluimveevleesproductie willen versterken’.

Productie verdubbeld

Het gaat goed met de Duitse markt voor pluimveevlees. De markt had in het eerste halfjaar nog te lijden onder coronarestricties in de horeca en de productie nam ten opzichte van dezelfde periode in 2020 met 3,5% af. Maar sinds het jaar 2000 is de productie gegroeid met 109%. Binnen de totale Duitse vleesproductie heeft pluimveevlees nu een aandeel van ruim 20%. Varkensvlees is nog steeds lijstaanvoerder met een aandeel van tegen 66%, maar de productie daarvan groeide de afgelopen twintig jaar aanzienlijk minder, namelijk met 30%.

Imago

Pluimveevlees staat er bij de voedings- en klimaatdeskundigen in vergelijking met rund- en varkensvlees goed op. Dat neemt niet weg dat dierenwelzijnsactivisten over de manier waarop de productie plaatsheeft, nog wel eens twijfel willen zaaien, bijvoorbeeld met beelden van dik op elkaar gepakte kalkoenen en vleeskuikens, die veel te snel zouden moeten groeien. Van die twijfelzaaierij wil ZDG helemaal niets weten.

De Duitse pluimveevleesbedrijfstak is verhoudingsgewijs jong, legt de organisatie uit. Pas begin jaren zeventig werd gestart met de opbouw. Daarbij werd de kans benut om de schakels in de hele keten nauw met elkaar te verbinden. “Fokkerijen, pluimveeboeren, slachterijen, verwerkers en afzetkanalen werken hand in hand.”

Integratie

Zo ontstond anders dan in de andere historisch gegroeide vleessectoren een geïntegreerd systeem en daarmee is veel bereikt, aldus ZDG. Mijlpalen zijn de vroege aanvaarding van GMO-vrije soja in het voer en de intentie om helemaal geen soja meer in te zetten in het voer, voor zover dit eiwitrijke gewas afkomstig is van voormalig regenwoud. Daarnaast kunnen het vrijwillig opgezette antibiotica-monitoringsysteem en de deelname aan het eveneens vrijwillige dierenwelzijnsprogramma Initiative Tierwohl (ITW) worden genoemd. Al 80% van het pluimveevlees (van zowel vleeskuikens als kalkoenen) wordt geproduceerd volgens de ITW-normen, meldt de brancheorganisatie. De Duitse bedrijfstak is tegen deze achtergrond met name bang dat import uit landen als Brazilië de hele zaak bederft, terwijl de eigen politici de eisen verder blijven aanscherpen.

Van het allergrootste belang zijn daarom op EU-niveau verplichtende normen, gesteund door een door de overheid gewaarborgd label. Tevens moet worden voorkomen dat stalbouwnormen gaan gelden die in de praktijk niet kunnen worden gerealiseerd omdat vergunningen stranden.

Snel delen

Image
Wim Verseput

Freelance redacteur

Misset Uitgeverij B.V. Auteursrecht voorbehouden

Algemene voorwaarden Privacy Cookies

Beheer
WP Admin