Doorgaan naar artikel

Toelating glyfosaat in VK mogelijk verlengd tot eind 2025

Foto: Canva

Foto: Canva

De toelating van de actieve stof glyfosaat wordt in het Verenigd Koninkrijk (VK) na de brexit mogelijk procedureel verlengd van december 2022 naar december 2025.

Dat heeft Darren Flynn, hoofd van Active Substances Delivery van de Chemical Regulation Division (CRD) gezegd op het onlinecongres van de British Crop Production Council (BCPC). De CRD is zeg maar het Britse College voor de toelating van gewasbeschermingsmiddelen en biociden (Ctgb).

Flynn legde uit dat de CRD alle actieve stoffen waarvan de toelatingsdatum afloopt tussen 1 januari 2021 en 31 december 2023, een driejarige verlenging verleend onder het nieuwe Britse toelatingsbeleid gewasbeschermingsmiddelen.

Toelatingsprocedure glyfosaat

De driejarige verlenging geeft de Britse CRD respijt om de Britse toelatingsprocedure goed in te richten. Voor de brexit was de toelating van gewasbeschermingsmiddelen Europees geregeld en werden de toelatingsprocedures verdeeld over alle landen. Nu moet het Verenigd Koninkrijk alle procedures zelf gaan uitvoeren. Het is niet zo dat de toelating van middelen stokt na 1 januari door gebrek aan capaciteit, bezweert Flynn. Er is capaciteit ingeruimd bij onder andere Health and Safety Executive om die processen doorgang te laten vinden.

De procedurele verlenging van glyfosaat gaat vooralsnog niet gelden voor Noord-Ierland, omdat in de brexit-deal is afgesproken dat in Noord-Ierland vanwege de open grens met Ierland de EU-standaarden van kracht blijven.

Lees ook: Meer Frans onderzoek naar alternatief glyfosaat

Lees meer over

Snel delen

Afbeelding
Martijn Knuivers

freelance redacteur

Gerelateerde artikelen

Beheer
WP Admin