Toenemende aarzeling op zuivelmarkt

04-02 | |
Foto: ANP
Foto: ANP

Vloeibaar product blijft nog vrij duur op de zuivelmarkt, maar bij eindproducten, zoals melkpoeders, begint zich meer tegendruk op te bouwen.

Twee weken terug werden voor mageremelkpoeders hier en daar nog prijzen betaald tot € 2450 per ton, en misschien nog iets meer. Intussen neigen de dagprijzen naar een niveau onder de € 2400, zoals onder meer blijkt uit het aanbod bij DAO.eu.

Aarzeling op botermarkt

Op de botermarkt lijkt er ook meer aarzeling in te treden. Even leek het erop dat de boterprijzen eindelijk iets boven de schijnbaar magische grens van € 3400 per ton zouden uitkomen, maar nu kalmeert de markt weer iets. De boterprijzen kunnen zeker niet de roomprijzen volgen. Die bewegen zich rond de € 4,20 per kilo. Voor de versmarkt kan deze prijs prima worden betaald, maar voor de botermarkt niet. Hetzelfde geldt overigens voor de concentraat-, en melkpoedermarkt. De markt voor spotmelk is minimaal en vrij stabiel.

Kaasprijzen

De kaasprijzen lijken ook niet verder omhoog te bewegen. Voor Goudse foliekaas schommelt de dagprijs zo rond de € 2,90 per kilo. Edammer kaas brengt ongeveer hetzelfde op. Natuurkaas is vanzelfsprekend duurder – zo’n 10 tot 15 cent per kilo. Dit is echter toch een kleinere productstroom, alhoewel het voor een heel aantal middelgrote en kleinere producenten in Nederland de hoofdstroom is. Het is overigens niet alleen de ietwat stagnerende prijs van de kaas, ook de oplopende leeftijd van de kaas duidt op een moeilijker wordende markt.

Mozzarellakaas is in de voorbije weken wel een stuk duurder geworden, maar de prijs daarvan beweegt ook niet veel meer.

Weiproducten redelijk hoog geprijsd

De weiproducten zijn ondertussen nog altijd redelijk hoog geprijsd, met voor weipoeder een niveau rond ongeveer € 900 à € 915 per per ton. Er is een goede vraag vanuit de veevoerindustrie, maar ook de export trekt aan het product.

Prognose: stabiele markt.

Meer prijzen en noteringen bekijken? Via Foodagribusiness.nl/markt heb je toegang tot de grootste prijzendatabase van Nederland. Krijg inzicht in meer dan 1.100 actuele marktprijzen van producten uit agrarische sectoren, aandelenkoersen en bedrijfsmiddelen als kunstmest, energie en grond.

van der Horst

2/3 artikelen over | Registreer om meer artikelen te lezen.