Doorgaan naar artikel

Toevoegen zout aan eten: je gaat eerder dood

Consumenten die altijd zout op hun eten strooien, lopen een hoger risico om vroegtijdig te overlijden dan niet-zoutstrooiers.

Geüpdatet op:
Nieuws
Food
Consumenten die altijd zout op hun eten strooien, lopen een hoger risico om vroegtijdig te overlijden. - Foto: Canva premium

Consumenten die altijd zout op hun eten strooien, lopen een hoger risico om vroegtijdig te overlijden. - Foto: Canva

Consumenten die altijd zout op hun eten strooien, hebben een 28% hoger risico om vroegtijdig te overlijden in vergelijking met mensen die nooit of zelden zout toevoegen.

Mannen van 50 jaar die altijd de zoutstrooier hebben gebruikt bij het eten, leven 2,28 jaar korter dan mannen die dat zelden of nooit doen. Bij vrouwen van 50 jaar oud is dat verschil 1,5 jaar.

Dat blijkt uit onderzoek van de Amerikaanse Tulane University in New Orleans. De bevindingen zijn gepubliceerd in de European Heart Journal.

Eetgedrag aanpassen

Volgens onderzoeksleider Lu Qi is het voor het eerst dat op grote schaal onderzoek is gedaan naar zoutgebruik en voortijdige sterfte. “De resultaten tonen aan dat het nodig is om consumenten te helpen hun eetgedrag aan te passen voor hun gezondheid. Zelfs een bescheiden vermindering van de natriuminname, door minder of geen zout toe te voegen aan het eten op tafel, zal waarschijnlijk resulteren in substantiële gezondheidsvoordelen.”

Volgens de onderzoekers is het toevoegen van zout aan tafel in een westers dieet goed voor 6% tot 20% van de totale zoutinname. De onderzoekers analyseerden gegevens van 501.379 mensen die deelnamen aan de Biobank-studie in het Verenigd Koninkrijk. Onderzoekers van die studie vroegen mensen naar hun zoutconsumptie.

De Tulane-onderzoekers corrigeerden de Britse studie voor factoren die de uitkomsten konden beïnvloeden, zoals leeftijd, geslacht, ras, (over)gewicht, roken, alcoholgebruik, beweging, voeding en medische aandoeningen. Vroegtijdig overlijden definieerden ze als overlijden vóór de leeftijd van 75 jaar.

Minder risico bij veel groente en fruit eten

Naast het sterk verhoogde risico op vroegtijdig overlijden, vonden de onderzoekers nog een ander verband. Zoutliefhebbers kunnen het risico iets verminderen door veel groenten en fruit te eten, maar de onderzoekers noemen dit verband niet significant.

Dat betekent dat er wel een verband is gevonden, maar dat de gegevens die relatie onvoldoende onderbouwen en dat het mogelijk toeval is geweest. Qi: “We zijn niet verrast door deze bevinding, aangezien groenten en fruit belangrijke bronnen van kalium zijn. Dat heeft een beschermend effect met een lager risico op vroegtijdig overlijden.”

 

Snel delen

Jan Engwerda
Jan Engwerda

Redacteur

Misset Uitgeverij B.V. Auteursrecht voorbehouden

Algemene voorwaarden Privacy Cookies

Beheer
WP Admin