TONK-regeling voor coronasteun weinig aangevraagd

Demissionair Minister Wouter Koolmees van Sociale Zaken en Werkgelegenheid - Foto: ANP
Demissionair Minister Wouter Koolmees van Sociale Zaken en Werkgelegenheid - Foto: ANP

De regeling voor Tijdelijke Ondersteuning Noodzakelijke Kosten (TONK) is bedoeld voor particulieren en ondernemers die hun vaste lasten niet kunnen betalen door de coronacrisis.

Tot nu toe wordt deze steun echter weinig aangevraagd, meldde minister Koolmees van Sociale Zaken in het AD. Volgens Koolmees komt dat mogelijk omdat de regeling nog onbekend is, ook sluit hij niet uit dat aanvragers zich zouden schamen.

Huishoudens

De regeling is bedoeld voor het betalen van woonlasten zoals huur, aflossing hypotheek, hypotheekrente en kosten voor nutsvoorzieningen (gas, water, licht). In de meeste gevallen hoeft de steun niet terugbetaald te worden.

De steun via TONK is een aanvullende regeling bovenop andere regelingen zoals de Tegemoetkoming vaste lasten (TVL), de tijdelijke overbrugging zelfstandige ondernemers (TOZO) en de regelingen voor het doorbetalen van loon van personeel (NOW).

Uitvoering verschilt

Volgens Ingrid Tijs van Flynth Adviseurs en Accountants zal onbekendheid van de regeling een rol spelen. De regeling is in maart open gegaan, maar wel met terugwerkende kracht tot 1 januari 2021. Terughoudendheid kan ook een rol spelen volgens Tijs. Verder signaleert de adviseur dat gemeenten er verschillend mee omgaan. De tegemoetkoming is in principe een aanvulling om niet, maar kan ook als lening worden versterkt. Daarbij kunnen gemeenten ook verschillend omgaan met de regeling. Bijvoorbeeld met de grens voor vermogen dat iemand beschikbaar heeft of de maximale hoogte van de tegemoetkoming.

Een duidelijk verschil met de andere regelingen voor coronasteun is dat het gaat om een aanvulling voor privé-lasten voor wonen. Veel andere regelingen zijn juist bedoeld om de zakelijke kosten inclusief personeelskosten in ieder geval deels te vergoeden.

Esselink
Wim Esselink Redacteur

2/3 artikelen over | Registreer om meer artikelen te lezen.