Skip to content

‘Tönnies in de verkoop’, concern bevestigt niet

Updated on:
Bedrijven
Nieuws
De locatie van Tönnies in Rheda, Duitsland. - Foto: Tönnies

De locatie van Tönnies in Rheda, Duitsland. - Foto: Tönnies

Vleesconcern Tönnies zoekt een koper om het bedrijf over te nemen.

Het bedrijf zou de interesse voor een overname willen peilen bij grote bedrijven als JBS, Tyson Foods en het Chinese WH Group. Dat schrijft internationaal persbureau Bloomberg. Een woordvoerder van Tönnies geeft aan niet te willen reageren op marktgeruchten. In een intern bericht waarnaar meerdere media verwijzen, ontkennen mede-eigenaren Clemens en Maximilian Tönnies de geruchten niet expliciet, maar ze bevestigen ze ook niet. De mede-eigenaren zeggen de business nog niet beu te zijn en dat de volgende generatie met Maximilian in het management klaar staat. Opvallend is dat dit bericht niet is ondertekend door Robert Tönnies, die 50% van de aandelen in het bedrijf heeft.

Waarde Tönnies zou € 4 miljard zijn

Bloomberg baseert zich op niet met naam genoemde bronnen rondom de kwestie. Het bedrijf zou € 4 miljard waard zijn. Gesprekken met potentiële bieders kunnen in de komende weken beginnen. Tönnies is van plan de interesse te peilen bij een kleine groep branchegenoten, waaronder het Amerikaanse Tyson Foods, het Braziliaanse JBS en het Chinese WH Group, dat in 2013 het Amerikaanse Smithfield Foods inlijfde, aldus Bloomberg.

Geschil familie Tönnies

Vleesbedrijf Tönnies is voor 50% eigendom van Robert Tönnies, 45% van Clemens Tönnies en 5% van Maximilian Tönnies. Het bedrijf werd in 1971 opgericht door de oudere broer van Clemens, Bernd. Clemens kwam op jonge leeftijd in het bedrijf. Toen broer Bernd op 42-jarige leeftijd overleed, nam Robert de aandelen van zijn vader over. Er volgde een jarenlange machtsstrijd tussen Clemens en diens neef Robert. In 2017 zou de familie het geschil hebben bijgelegd. Vorig jaar kwam er echter een brief van Robert in de openbaarheid waarin hij het aftreden eiste van de complete bedrijfsleiding vanwege onverantwoordelijk handelen in de coronacrisis.

Snel delen

Carolien Kloosterman
Carolien Kloosterman

Voormalig redacteur

Misset Uitgeverij B.V. Auteursrecht voorbehouden

Algemene voorwaarden Privacy Cookies

Beheer
WP Admin