Tönnies ontwikkelt modelvarkensstal

20-02-2020 | |
Foto: Henk Riswick
Foto: Henk Riswick

Vleesconcern Tönnies Lebensmittel is van plan 500 gestandaardiseerde modelvarkensstallen te laten bouwen die voldoen aan de hoogste welzijnseisen van de Initiative Tierwohl.

Bij de welzijnseisen gaat het om de niveaus 2 tot 4. Dat betekent onder meer dat sprake zal zijn van een stallen met een open front met het oog op de toegang van de varkens tot de open lucht (‘buitenklimaat’). De stallen blijven niettemin relatief goedkoop door het grote aantal.

Diverse stalmodellen worden bekeken

Het plan is door concerntopman Clemens Tönnies ontvouwd in het Duitse blad Lebensmittelzeitung. De omzetting van het initiatief in de praktijk draait echter al op volle toeren. Momenteel worden binnen het Duitse concern, de grootste varkensslachter in de Bondsrepubliek, diverse stalmodellen nader bekeken en vergeleken. Het geselecteerde model is in de loop van de komende maanden bouwklaar. Varkenshouders die zo’n stal willen neerzetten, moeten zich volgens plan bij een bouwcoöperatie aansluiten, maar er komt geen plicht om aan Tönnies te leveren. De in de sector geuite vrees voor de invoering van een integratiemodel waarbij de boer fungeert als een loonwerker voor de slachterij, wordt daardoor vermeden, benadrukt Tönnies.

Verseput
Wim Verseput Freelance redacteur
Meer over


Beheer