Tönnies slacht op halve kracht in Sögel

De nieuwste corona-uitbraak onder personeel van Tönnies Fleisch krijgt enorme impact. Dit keer betreft het slachterij Weidemark in Sögel.

Een woordvoerder van Tönnies Fleisch verklaart dat in Sögel momenteel 5.000 tot 7.000 varkens per dag aan de haak komen. Dat is de helft van het aantal varkens dat deze slachterij normaal gesproken slacht en verwerkt.

Zoveel mogelijk Nederlandse varkens opnemen

Het bedrijf laat weten dat het in Sögel nog steeds varkens slacht van Nederlandse herkomst, maar dat dit aantal beperkt is door corona. Jan Schuttert, eigenaar van Handelshuis Schuttert, kan daarover meepraten. Hij is een vaste leverancier aan Weidemark in Sögel. Volgens Schuttert proberen ze zoveel mogelijk Nederlandse varkens op te nemen. Dat zijn immers veelal varkens voor het Tesco- of lange staarten-concept. Voor deze ketens blijven varkens nodig.

Dreigende sluiting

Schuttert volgt de ontwikkeling in Sögel met zorg. Volgens hem is afgelopen maandag nog volgens plan geslacht. Maar de aanvoer wordt telkens verlaagd. Het gevaar bestaat zelfs dat de slachterij in Sögel later deze week helemaal dicht moet. De varkens die Schuttert in Sögel niet kwijt kan, gaan nu noodgedwongen naar slachterijen in Spanje en Italië, of blijven in Nederland. Voor de varkens die wel naar Sögel kunnen, beuren de boeren geen marktconforme prijs. De Duitse varkensprijs blijft meer dan 15 cent per kilo achter bij de Nederlandse prijs. Schuttert vertelt dat de Nederlandse boeren een kleine compensatie krijgen voor dat prijsverschil.

Achterblijvende export

De Nederlandse export van slachtvarkens blijft dit jaar sowieso achter bij voorgaande jaren. Sinds halverwege dit jaar blijft het wekelijks aantal exportvarkens veelal onder de 20.000 dieren steken. Een significant deel van deze exportvarkens ging naar Sögel.

In Duitsland groeit de nood op de varkensbedrijven met de dag. De Duitse belangenbehartiger voor de varkenshouderij, ISN, heeft samen met de boerenbond van de deelstaat Nedersaksen een brandbrief gestuurd aan de minister-president van deze deelstaat, Stephan Weil. In Duitsland is momenteel sprake van een overschot van meer dan 300.000 tot 400.000 slachtrijpe varkens, schrijft de ISN. Wekelijks groeit dit aantal met 70.000 dieren.

Snel oplossing voor volle stallen

De nood is het hoogst in de deelstaten Nedersaksen en Noordrijn-Westfalen. In Nedersaksen ligt het gemiddeld geslacht gewicht van de varkens twee kilo hoger dan vorig jaar. Sommige boeren weten niet waar ze heen moeten met hun varkens. De ISN en de boerenbond willen een snelle oplossing voor de overvolle stallen bij hun leden. Daarvoor is iedereen nodig, ook de bestuurders. Vorige week luidde de ISN ook al de noodklok over de overvolle varkensstallen.

2/3 artikelen over | Registreer om meer artikelen te lezen.